Od danes brezplačno z vzpenjačo

Tirna vzpenjača je na Ljubljanski grad brezplačno odpeljala prve obiskovalce, od 10. januarja bo treba za povratno vozovnico odšteti dva evra.

Objavljeno
28. december 2006 14.23
Ljubljanska vzpenjača
Ljubljana – Formalnopravnih ovir za začetek obratovanja tirne vzpenjače na Ljubljanski grad ni več. Vsa dovoljenja, potrebna za zagon, so bila namreč včeraj popoldne podpisana na direktoratu za železnice pri prometnem ministrstvu. Prvo brezplačno vožnjo opravili danes ob 13. uri. Uradno odprtje pa bo 10. januarja 2007.

Vzpenjača bo tako vendarle začela obratovati pred novim letom, prvi obiskovalci pa se bodo lahko popeljali na Grad zadnje tri dni decembra. V kabini bo prostora za 33 ljudi; ker bo vožnja od spodnje do zgornje postaje, ki ju loči slabih 70 metrov višinske razlike, trajala eno minuto, bo lahko vsako uro – pri največji hitrosti tri metre na sekundo – prepeljala do 500 potnikov.

2 evra za povratno vozovnico

Kot so zagotovili v Festivalu Ljubljana, ki ima koncesijo za upravljanje z Gradom in zato tudi z vzpenjačo, bo do 9. januarja vožnja za meščane in druge obiskovalce brezplačna, nato pa bo treba za povratno vozovnico plačati dva evra. Otroci, upokojenci in obiskovalci gradu v večjih skupinah bodo dobili popust, zato bodo morali za vozovnico plačati 1,5 evra.

Končna cena vzpenjače uradno še ni znana, pred petimi oziroma šestimi leti, ko se je na glas začelo razpravljati o možnosti za postavitev »novega ljubljanskega čudesa«, pa je bil projekt ocenjen na 700 milijonov tolarjev. Nobena skrivnost ni, da bo končna vsota skoraj gotovo krepko presegala 1,5 milijarde tolarjev.

Več o tem preberite v četrtkovem tiskanem Delu