Od danes globe za neizročitev energetske izkaznice

Iztekel se je še drugi moratorij na plačilo kazni v višini 300 evrov za obveznost, ki jo je naložil energetski zakon.

Objavljeno
24. februar 2015 13.12
uho/Nepremicnine - Ljubljana
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Od danes naprej bodo lastniki, ki ob prodaji ali oddaji stavbe za najmanj leto dni ne bodo predložili energetske izkaznice, lahko kaznovani s 300 evri globe. Tako določa lani konec februarja sprejeti energetski zakon.

Energetska izkaznica je obvezna za v zakonu navedene skupine stavb (za vse javne stavbe s površino, večjo od 500 kvadratnih metrov, od 9. julija 2015 pa za stavbe s površino nad 250 kvadratnih metrov, za vse nove stavbe in za stavbe, ki se prodajajo ali oddajajo v najem za najmanj leto dni, razen izjem) že od julija 2013, ko je država vzpostavila potrebno infrastrukturo za izdelavo izkaznic, oziroma od uveljavitve energetskega zakona 22. marca 2014.

Kazni za kršitev določil o oglaševanju in izročitvi pa je zakon uvedel s časovnim zamikom. Tako lahko od 1. januarja dalje doleti kazen v višini 250 evrov vse lastnike stavb, ki oglašujejo prodajo ali oddajo v najem, ne da bi v oglasu navedli tudi kazalnike iz energetske izkaznice. Moratorij na globo za neizročitev pa se je, kot rečeno, iztekel včeraj.

Energetskih izkaznic ne potrebujejo vsi lastniki stavb. Na splošno obveznost ne velja za tiste stavbe, ki niso v nepremičninskem prometu. Pri stavbah, ki se oddajajo v najem, energetska izkaznica ni obvezna za razmerja, ki so v teku, ampak samo za stavbe in dele stavb, ki se oddajajo na novo. Pri podaljšanju najemne pogodbe izkaznica ni potrebna, dokaz, da gre za tak posel, pa je stalno ali začasno bivališče najemnika na tem naslovu. Izjema je tudi kratkoročni najem; tisti, ki oddajajo za obdobje do enega leta, izkaznice ne potrebujejo. Izvzete so še stavbe, ki spadajo v kulturno dediščino, verski objekti, industrijske stavbe in skladišča, nestanovanjske kmetijske stavbe, ki se ne ogrevajo, samostojne stavbe, manjše od 50 kvadratnih metrov ...