Od danes naprej le še Urbana

Stare šolske mesečne vozovnice za ljubljanski potniški promet veljalo samo še danes. Odslej bodo šolarji, dijaki in študenti lahko uporabljali le še kartico Urbana z naloženo šolsko vozovnico.

Objavljeno
05. september 2009 13.29
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Stare šolske mesečne vozovnice za ljubljanski potniški promet veljalo samo še danes. Odslej bodo šolarji, dijaki in študenti lahko uporabljali le še kartico Urbana z naloženo šolsko vozovnico. Testno obdobje Urbane se bo zaključilo 15. septembra, do takrat je enotno mestno kartico še mogoče dobiti brezplačno, po tem bo treba zanjo odšteti dva evra.

Žetoni bodo naprodaj le še do 15. septembra. Mesečne vozovnice za občane in upokojence bodo veljale do konca leta, do takrat pa bo mogoče vožnjo z mestnim avtobusom plačevati tudi še z gotovino in žetoni.

 

Prva izdaja terminskih kartic je mogoča samo v potniških blagajnah LPP na Celovški cesti 160 in na Slovenski cesti 56, ki sta odprti vsak delavnik od 7. do 19. ure in ob sobotah od 7. do 13. ure. Po 15. septembru pa bo mogoče terminske vozovnice dobiti še na Avtobusni postaji Ljubljana, na ostalih prodajnih mestih, turistično-informacijskih centrih ter trafikah Tobačna 3dva in Delo prodaja, je možno te kartice samo polniti.

 

V Ljubljani je trenutno postavljenih 24 urbanomatov za polnjenje kartice, v končni fazi pa jih bo 40. Na prodajnih mestih je mogoče dobiti tudi vrednostne kartice Urbana, kar bodo po 15. septembru omogočili še na urbanomatih.

 

Vodja Mestnega potniškega prometa pri LPP Peter Horvat je povedal, da so rezultati testiranja delovanja kartice pozitivni in nad pričakovanji LPP. Ob tem je napovedal, da bodo sistem 15. septembra tudi prevzeli, če bo deloval tako kot zdaj. Izdali so več kot 80.000 vozovnic. Kot je pojasnil, so presenečeni, da je mesečne avtobusne vozovnice zamenjala tudi že polovica imetnikov upokojenske in splošne mesečne vozovnice, ki sicer veljajo do konca leta.

 

V LPP ocenjujejo, da je v prometnih konicah 80.000 uporabnikov mestnega potniškega prometa, pri čemer po njegovih besedah veliko pove tudi podatek, da je prav toliko že izdanih kartic Urbana.

 

Med težavami, ki so jih zaznali v testnem obdobju, je Horvat izpostavil, da sistem ni zaznal kartice, zato so jo zamenjali. Težave so bile tudi na urbanomatih, ki niso sprejemali gotovine. Ker je bil problem povezan s tem, da na urbanomatih ni bilo nadstrešnic, so jih dodali. Poleg tega pa so se validatorji med vžigom avtobusa resetirali zaradi padca napetosti, kar so v Ultri odpravili z dograditvijo validatorjev. "Zadeva zdaj dela 100-odstotno," je poudaril Horvat.

 

Testno obdobje so podaljšali zaradi testiranja delovanja kartice Urbana na parkiriščih v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT). Testna uporaba Urbane na parkiriščih v tem trenutku še ni mogoča. Kot je zatrdil Horvat, pa bo plačevanje parkirnine na parkiriščih z zapornicami v upravljanju LPT mogoče po 15. septembru.

 

Horvat je še pojasnil, da do 15. septembra ne bodo nadgrajeni parkomati, ki jih je v Ljubljani na belih conah 100. "Zadeve so se nekoliko zakomplicirale z nadgradnjo, ker je dobavitelj parkomatov Siemens," je dejal Horvat in dodal, "da je bilo ponudnikom enotne mestne kartice v začetku obljubljeno, da bo to vse možno narediti, potem pa so zadevo zavlačevali". Zagotovil je, da se na tem dela in da bo tudi ta možnost vključena v sistem Urbane "slej ko prej".

 

Plačevanje vzpenjače z Urbano je že mogoče, prav tako plačevanje z moneto na validatorjih na mestnih avtobusih. Po Horvatovih besedah pa bodo še to jesen uvedli urbano tudi v ljubljanskih knjižnicah. Izrazil je upanje, da bo imela politika posluh za enotno mestno kartico, saj omogoča razširitev storitve še na plačilo železniškega in avtobusnega primestnega in medkrajevnega prometa.

 

Cene vožnje z mestnim avtobusom ostajajo tudi po uvedbi Urbane nespremenjene. Novost pa je ta, da je s plačilom enkratne vožnje (0,80 evra) omogočeno brezplačno prestopanje v roku 90 minut od plačila prve vožnje. Za šolsko mesečno vozovnico in za vozovnico za brezposelne je treba odšteti 17 evrov, upokojenska mesečna vozovnica stane 20 evrov, občanska pa 34 evrov. Otroci do šestega leta se lahko vozijo brezplačno, vendar morajo otroci med 5. in 6. letom starosti, ki so sicer upravičeni do brezplačne vožnje, pri sebi imeti kartico Urbana za brezplačni prevoz.