Od danes tudi uradno brez zimske opreme

Z današnjim dnem se izteka obdobje, v katerem je po zakonu o varnosti v cestnem prometu obvezna predpisana zimska oprema. Letošnja mila zima ni bistveno vplivala na varnost prometa.

Objavljeno
15. marec 2007 10.01
Montaža zimskih pnevmatik
Ljubljana - Z današnjim dnem se izteka obdobje, v katerem je po zakonu o varnosti v cestnem prometu obvezna predpisana zimska oprema. Kot so sporočili iz direktorata za ceste na ministrstvu za promet, letošnja mila zima ni bistveno vplivala na varnost in pretočnost prometa. Čeprav ni bilo snega, so zimske pnevmatike v tem obdobju potrebne, predvsem zaradi boljšega oprijema s cestiščem, še opozarjajo na ministrstvu.

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca. Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 t sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino 3 mm in snežne verige. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 125,19 evrov, če onemogoča promet, pa kazen znaša 417,29 evrov.

Na ministrstvu za promet nimajo podatkov, koliko dni v obdobju med 15. novembrom in 15. marcem je bila zimska oprema na vozilih nujno potrebna. Sneženje običajno voznike preseneti in na cestah povzroči zmedo. Na ministrstvu ocenjujejo, da glede na majhno število snežnih dni in relativno majhno količino snežnih padavin opaznejših težav zaradi vremena v prometu letošnjo zimo ni bilo.