Od januarja lani v MOL
 za tretjino več brezposelnih

Za nezaposlene na območju glavnega mesta velja, da je med njimi največ tistih s prvo stopnjo izobrazbe. V treh leti se je število novih nezaposlenih povečalo za več kot pet tisoč, med njimi je največ tistih z nizko izobrazbo. Denarno pomoč je prejelo že več kot 5000 brezposelnih.

Objavljeno
25. februar 2011 09.27
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana
Ljubljana – Več kot 12.000 Ljubljančanov je bilo že brezposelnih konec lanskega leta, denarno pomoč Mestne občine Ljubljana (MOL) pa jih je prejemalo že več kot 5000. Tudi območje osrednje Slovenije in glavnega mesta je v vsesplošni krizi ni dobro odneslo, še posebej pa se iz težkega gospodarskega položaja še ni izkopalo, kot to dokazuje desetodstotna brezposelnost konec lanskega leta.

Statistični podatki, ki smo jih pridobili s portala Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) lepo razkrivajo bleščečo sliko zaposlitev na območju MOL, ki je vztrajala vse do leta 2008, ko so se začele gospodarske razmere že močno slabšati. Brezposelnost je najnižjo točko med primerjanimi meseci v Ljubljani dosegla decembra 2008, ko je bila nekaj manj kot šestodstotna, nato pa je začela strmo naraščati.

Da je bil položaj tedaj še posebej ugoden, dokazujejo tudi podatki o delovno aktivnem prebivalstvu, katerega število se je prej vsa leta povečevalo, v obravnavanem obdobju pa je prvič začelo manjšati leta 2009, ko smo že globoko zabredli v krizo, in manjša se še naprej.

Leta 2008 je bilo v Ljubljani približno 5000 delovno aktivnih ljudi več kot konec lanskega leta, kar se po svoje kaže tudi v razliki pri številu nezaposlenih med omenjenima letoma. Leta 2008 jih je bilo 7195, konec lanskega leta pa že skoraj 13.000.
Po podatkih nekaterih nevladnih organizacij je ljubljansko območje poleg Nove Gorice in Murske Sobote ter Ptuja eno tistih, kjer je brezposelnost splošno gledano najbolj narasla.

Za nezaposlene na območju glavnega mesta velja, da je med njimi največ tistih s prvo stopnjo izobrazbe, nato tistih s peto in četrto stopnjo izobrazbe. Skupno je te dni na zavodu za zaposlovanje prijavljenih približno 115.000 ljudi, v Ljubljani pa se je od januarja lani njihovo število povečalo za kar 27 odstotkov.