Od ponedeljka se lahko cepite proti novi gripi

Prva pošiljka cepiva proti novi gripi je v Sloveniji. Cepljenje za zdravstvene delavce se bo začelo v torek, od prihodnjega ponedeljka pa se bodo lahko cepili tudi prebivalci.

Objavljeno
26. oktober 2009 12.56
An.B./Ka.Ž./STA
An.B./Ka.Ž./STA
Ljubljana - Prva pošiljka cepiva proti novi gripi je v Sloveniji, ponekod se bo že v torek začelo cepljenje za zdravstvene delavce, od prihodnjega ponedeljka pa se bodo lahko cepili tudi prebivalci. Prednost pri cepljenju bodo imeli kronični bolniki kot bolj ogroženi, je danes pojasnila Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

 

Kraigherjeva je na današnji novinarski konferenci na ministrstvu za zdravje, na kateri so predstavili podrobnosti, povezane s cepljenjem proti novi gripi, opozorila, da je virus nove gripe že začel intenzivneje krožiti po svetu kot doslej. To je nekoliko drugače od običajnega obnašanja virusa sezonske gripe.

 

Minister za zdravje Borut Miklavčič je izrazil željo, da bi bilo v Sloveniji nove gripe čim manj in v čim bolj blagih oblikah, predvsem da zaradi tega ne bi zastala redna zdravstvena dejavnost. Ob tem je izpostavil pomen cepljenja in ostalih previdnostnih ukrepov za preprečitev širjenja okužbe.

 

Proti pandemski gripi se bo mogoče cepiti v posebej organiziranih cepilnih centrih, teh je po celotni Sloveniji organiziranih 64. Vsak center se bo lahko samostojno organiziral kar se tiče sistema dela, delovnih časov in začetka cepljenja, okvirno pa bodo vsi začeli prebivalstvo cepiti z 2. novembrom.

 

Posameznik se bo lahko za cepljenje naročil v katerem koli cepilnem centru po Sloveniji, je pojasnila Renata Rajapakse iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Na njihovem območju bosta organizirana dva cepilna centra - v ZD Center na Metelkovi ter v ZD Fužine na Preglovem trgu. Cepili bodo trikrat tedensko, vsak pa se bo moral na cepljenje naročiti na posebni telefonski številki.

 

Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je danes izpostavil pomen tega, da se čim več zdravstvenih delavcev cepi čim prej. Po njegovih besedah so razlogi za to trije. Prvič, da s tem pred okužbo zaščitijo sebe in svoje bližnje, drugič v interesu zdravstva, države in družbe, da bi zbolelo čim manj zdravstvenih delavcev in bi delo v zdravstvenih ustanovah teklo čim lažje, in tretjič iz etičnih razlogov, da ne bi okužili svojih bolnikov.

 

Metoda Lipnik Štangelj, ki sodeluje v znanstvenem odboru evropske agencije za zdravila Emea, pa je na današnji novinarski konferenci potrdila, da je za cepivo proti novi gripi proizvajalca GSK, ki ga je nabavila Slovenija, po novem za zdrave ljudi priporočeno cepljenje le z eno dozo.

 

To pomeni, da bo 800.000 doz, kolikor jih je Slovenija naročila pri GSK, zadostovalo za veliko več ljudi, kot so sprva mislili. Pogodbo za dodatnih 500.000 doz, o čemer so se pogovarjali s proizvajalcem Novartis, pa bodo sklenili glede na ekonomsko upravičenost, odziv prebivalstva in potrebe.