Od požarne brambe do sodobnega gasilstva

Gasilci iz Slovenske Bistrice so proslavili 140-letnico. Tudi minister Aleš Hojs je bil zadovoljen.

Objavljeno
06. oktober 2012 20.32
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Slovenska Bistrica - Parada po mestnih ulicah, množično slavje ob Gasilskem domu in krst dveh novih vozil so bili danes osrednji dogodki praznovanja 140-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Slovenska Bistrica, s katerim so začeli že v četrtek z veliko vajo reševanja prometne nesreče. Minister za obrambo Aleš Hojs je v nagovoru zbranim poudaril pomembnost gasilstva in vključevanja v naloge civilne zaščite, častitljiva obletnica pa je gotovo tudi dokaz, da že vse od ustanovitve mesto premore izjemne prostovoljce, ki predano nadaljujejo tradicijo.

Požarno brambo so v Slovenski Bistrici ustanovili že davnega leta 1872, ko so jim velik požar pogasili takratni mariborski požarni brambovci. Ti so se najprej morali z vlakom pripeljati na Pragersko, odkoder so jih vojaški dragonarji s konjsko vpreko pripeljali v Slovensko Bistrico. Preprečili so, da se požar z dveh zgradb in gospodarskega poslopja ni razširil po vsem mestu, katerega veljaki so nekaj dni pozneje sklenili, da ustanovijo svojo brambo. Danes je bistriško društvo, ki premore 134 članov, od tega 56 operativnih, eno sodobnejših na Slovenskem. Poveljnik Robert Grum je povedal, da so lani opravili 120 intervencij, letos pa že 92. Društvo je pred leti pridobilo koncesijo za posredovanje ob prometnih in drugih nesrečah, ob tem pa vso pozornost posvečajo tudi nenehnemu izobraževanju, krepitvi ženskega dela gasilstva, pa seveda tudi podmladka.

Gotovo ne gre spregledati, da jim ob strani bolj ali manj stojita občina in država, kar je še posebej pomembno pri obnavljanju zahtevne opreme. Tako so danes krstili kar dva avtomobila, in sicer specializiranega za posredovanje pri nesrečah z nevarnimi snovmi, pa še obnovljenega za prevoz moštva. Slavja so se ob številnih domačih društvih udeležili tudi gostje iz sosednje Hrvaške in nemškega pobratenega društva Barsinghausna.