Od srede do srede: Je Gantar nevarnejši od Janše?

Delova komentatorja razpravljata o možnostih oblikovanja nove vlade.

Objavljeno
07. oktober 2020 16.32
Posodobljeno
08. oktober 2020 05.35
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, M. B., video: Voranc Vogel
Ali Žerdin, Janez Markeš, M. B., video: Voranc Vogel
Štiri opozicijske stranke so danes napovedale zbliževanje v tako imenovani iniciativi za koalicijo ustavnega loka. Delov komentator Ali Žerdin meni, da s tem obstaja nastavek za morebitno menjavo vlade. Dovolj poslancev za menjavo vlade sicer še nimajo, a vprašanje je, kaj bo prinesla menjava na vrhu Desusa.



Janez Markeš meni, da so utemeljeni razlogi, da vlada pade, a je vprašanje, kaj bi prinesla nova vlada. Minister Desusa Tomaž Gantar kaže iste želje kot v prejšnji vladi, namreč privatizacija zdravstva. Če bi s tem nadaljeval v naslednji vladi, je to morda bolj zaskrbljujoče od Janeza Janše, meni Markeš. 

Voditelji štirih največjih političnih skupin v evropskem parlamentu so včeraj sporočili proti čemu se zavzemajo, je dejal Markeš: »Proti čemur so, je prav tisto, kar počne vlada Janeza Janše.«

»Zavzemajo se proti korupciji, proti zapiranju javnega prostora in proti pritiskom na sodstvo,« povzema Markeš in dodaja, da zgleda, da se v Evropi vzpostavlja nov impulz in poenotenje na podlagi vrednot. 



A komentatorja se sprašujeta, ali opozicijske stranke zmorejo preseči razlike med njimi in vzpostaviti skupno delovanje. Predvsem je pomembno, da če se vlada zamenja, da ne bo nadaljevala z isto logiko, svari Markeš.