Od srede do srede: Manipulacije in mediji

Delova komentatorja razpravljata o manipulacijah z okužbami, medijih na udaru in vladi Janeza Janše.

Objavljeno
09. september 2020 17.00
Posodobljeno
09. september 2020 21.35
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, M. B., video: Leon Vidic
Ali Žerdin, Janez Markeš, M. B., video: Leon Vidic
Ob največjem številu izvedenih testiranj je bilo danes v Sloveniji potrjenih 79 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu. Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš se sprašujeta, kako brati te podatke.

Markeš opozarja na mnenje zdravnika Dušana Kebra, ki meni, da gre pri zviševanju in zniževanju števila testiranj – kar seveda močno vpliva na število zaznanih okužb – za manipulacijo.



Žerdin opozarja, da ima to učinke, ki so vidni od področja zdravstva do področja medijev. Na udaru sta zlasti RTVS in STA. Markeš meni, da je brez svobodnih medijev ni demokracije. Samostojnost medijev se je vzpostavljala skupaj s samostojnostjo države, menita oba. 



A poleg pritiskov vlade je za medije v Sloveniji uničujoč zlasti vpliv interneta. Žerdin in Markeš se strinjata, da algoritmi ne morejo nadomestiti uredniške politike. Te težave predlog nove medijske zakonodaje niti naslavlja ne. 

Namesto, da bi zakone pripravljali v sodelovanju s civilno družbo, »po zgledu Madžarske Janez Janša v parlament v sprejem pošilja svoje ideje, ki so evidentno neprimerne,« je prepričan Markeš, ki meni, da tega nikakor ne smemo več tolerirati.