Od Stanislava Valanta je dosti bolj znan mlajši – Jure Valant

Mladi Jure Valant je razvil pravi biznis s svetovanjem o poslovanju v davčnih oazah.

Objavljeno
17. november 2011 17.40
Posodobljeno
18. november 2011 14.00
Irena Divković Milanović
Irena Divković Milanović

LJUBLJANA – Ime Stanislava Valanta, lastnika NFD Holdinga, je znano vsej Sloveniji, v vodah mednarodnega biznisa offshore pa je mnogo slavnejši Jure Valant. Njegovo ime zasledimo v trgovskih registrih od Paname preko Velike Britanije pa vse do Združenih arabskih emiratov.

Mnogi, ki poslujejo prek davčnih oaz, ga že dolgo poznajo, čeprav se je rodil šele 1979. Pomaga namreč vsem, ki potrebujejo nasvet pri ustanovitvi podjetja v davčno ugodnih deželah ali poslovanju prek takšnih družb. V britanskem trgovskem registru se je 29. novembra 2007 vpisal kot direktor dveh podjetij: Alpin Investments Ltd. in DT Wealth Ltd., v poklicni rubriki je zapisal poslovnež. Podjetji sta delovali na naslovu 5 Jupiter House, Calleva Park, Aldermaston, Reading, Berkshire, do danes sta že ugasnili. Da je šlo za slamnati podjetji, potrjuje tudi podatek, da je bilo na istem naslovu samo prek ene od britanskih agencij ustanovljenih 3500 poslovnih subjektov. Jure je s svojim doktorskim nazivom 16. marca 2011 ustanovil dve podjetji v Londonu, in sicer ROFX Ltd. in Adria Capital Ltd. Obe sta še vedno aktivni, delujeta pa na 145-157 St. John Street v Londonu, kjer stoji tudi britanski urad za registracijo na tisoče instantnih podjetij, ki poniknejo po le nekaj hitrih denarnih transakcijah ali pa zgolj eni sami. Za 25 funtov urad po elektronski poti opravi bronasto registracijo, za 90 srebrno, storitev zlati paket pa stane 170 funtov. Kako domišljavi Jure svojim strankam takšne storitve zaračunava v vrtoglavih zneskih?

Dubajski naslov na elitni lokaciji

Tam je zapisan tudi dubajski naslov direktorja Jureta: Dubai Creek Villa 70. Gre za izjemno razkošno naselje na elitni lokaciji na sami obali Arabskega zaliva, daleč od bučnega poslovnega središča. V neposredni bližini je marina z najdražjimi plovili, o globini žepov tamkajšnjih prebivalcev pa ne pričajo samo luksuzne vile z bazeni, temveč tudi umetno jezero in urejeni parki s palmami ter eksotičnim zelenjem. Jasno je, da dom na takšni lokaciji ne prinaša samo visokih stroškov nepremičnine, temveč tudi zajetne račune za hortikulturno vzdrževanje, saj umetne zelene površine na puščavskem pesku zahtevajo kupe denarja za obstoj pod vročim soncem. Valant deluje tudi v domovini Sloveniji prek istoimenskega podjetja in družbe Arak, d. o. o., registriranega v Mladinski ulici 3 v Kranju.

Gre za skromni objekt Gorenc, za katerega ne bi nihče mogel domnevati, da gre za sedež podjetja človeka, ki posluje na več celinah. Prek tega je registriral dobro obiskano spletno stran arakgroup.com, ki ponuja storitev ustanavljanja podjetij offshore in svetuje, kako poslovati v davčnih oazah ali pa tam registrirati jahto s čim manj dajatvami. Podjetje deluje z geslom učinkovite poslovne rešitve, po opisanem pa gre za multinacionalko, kajti vsebina je opisana v štirih jezikih nekdanje skupne države in kar nekaj tujih, angleščini, francoščini, španščini, turščini in bolgarščini. Čeprav lahko informacijsko ozaveščeni danes kar sami registrirajo podjetje offshore na drugem koncu sveta za manj kot sto ameriških dolarjev, Valant zaračunava storitve s kar štirimestnim zneskom.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Crnomarkovič povezan z Orionom