Odbor DZ o policijskem nadzoru Strojanovih?

Poslanci LDS so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranjo politiko zaradi domnevne prekoračitve policijskih pooblastil v primeru policijskega nadzora nad družino Strojan.

Objavljeno
06. februar 2007 16.00
Pavle Gantar je zavrnil obtožbe SDS kot absurdne
Ljubljana - Poslanci LDS so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje zaradi domnevne prekoračitve policijskih pooblastil v primeru policijskega nadzora nad družino Strojan. Kot sta na novinarski konferenci pojasnila poslanca Darja Lavtižar Bebler in Pavel Gantar, so namreč v LDS prepričani, da je policija nezakonito zbirala podatke o posameznikih in jim omejevala gibanje.

Po novinarski konferenci varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka 23. januarja, na kateri je predstavil domnevna dejanja policije, ko naj bi ta tajno spremljala in nadzorovala družino Strojan, je v javnost prišel zapis iz dnevnika operacijsko-komunikacijskega centra postojnske policijske uprave, je opozorila Beblerjeva. Navedbe iz zapisov pa porajajo sum, da je policija presegla svoja pooblastila, saj za sledenje in omejevanje gibanja romske družine ni imela nobene odredbe tožilstva ali sodišča, še opozarja poslanka.

V LDS so trdno prepričani, da je šlo v tem primeru za osredotočeno zbiranje podatkov o določenih posameznikih, ki niso osumljeni kaznivih dejanj, ter njihovo omejevanje gibanja. Zato od predstavnikov vlade na nujni seji zahtevajo določena pojasnila. Zanima jih, kakšna je bila vloga ministrstva za notranje zadeve pri aktivnostih policije v primeru nadzora družine Strojan ter kdo je dal vpletenim policijskim upravam navodila za takšno podrobno sledenje in nadzorovanje Strojanovih.

Poslanko LDS čudijo tudi ugotovitve vrhovnega državnega tožilstva, ki je zgolj v treh dneh po pozivu varuha človekovih pravic ugotovilo, da ni nobenih razlogov za sum, da bi policija nezakonito izvajala prikrite preiskovalne ukrepe ali kako drugače kršila človekove pravice. Lavtižar Beblerjevo zanima, ali je urad generalne državne tožilke Barbare Brezigar zadevo sploh odstopil pristojnemu tožilstvu. Na nujni seji naj bi se tudi razjasnilo, kakšna bo nadaljnja usoda dnevniških zapiskov postojnskih policistov.

Pavel Gantar je po lastnih besedah vseskozi opozarjal, da je bila družina Strojan v postojnski nastanitveni center preseljena neprostovoljno, kar pa je notranji minister Dragutin Mate zanikal. Omenjeni dnevniški zapiski ministra postavljajo na laž, saj je policija družini preprečevala svobodo gibanja in morebitno preselitev nazaj v Ambrus.

Poslanec LDS je spomnil tudi na besede generalnega direktorja policije Jožeta Romška, ki je zavrnil Hanžkove navedbe in dejal, da je policija opravljala klasična policijska opravila. Po zagotovilih Brezigarjeve in Romška naj bi bilo ravnanje v tem primeru normalno, opozarja Gantar."Če je bilo to normalno, potem je šele zares hudo," pravi Gantar, ki opozarja na tanko ločnico, ki še zagotavlja pravno državo.

Štrajn: Vlada skuša disciplinirati medije

Liberalna akademija v današnjem sporočilu za javnost opozarja, da je ponedeljkov poziv ministrstva za šolstvo in šport k strpnosti medijev v spremljanju zgodbe o otrocih romske družine Strojan še en vladni poskus disciplinirati medije. "Vlada želi prevzeti vlogo, ki jo imajo menda nevarni in škodljivi mediji, in sama namesto njih odločati, kaj bodo državljani vedeli in česa ne," je zapisal predsednik akademije Darko Štrajn.

V Liberalni akademiji so prepričani, da je takšno postopanje nesprejemljivo in predstavlja nedopusten dvom in poseg v kompetence novinarjev in urednikov. Posledično pa to predstavlja tudi poseg v njihovo profesionalno avtonomijo, " obenem pa razgalja nič več skrito namero oblasti, da iz medijev zmesi podobo po svoji meri in všečnosti".

Člani akademije še menijo, da "smo deležni nove etape v reševanju romskega problema: po policijski smo zdaj soočeni še z nič več skrito medijsko kontrolo nad nesrečno romsko družino pri tako benignem opravilu, kot je njihova hoja v šolo".

Kot je znano, so se otroci družine Strojan v ponedeljek vključili v redni pouk osnovne šole v Šentvidu. Ker pa je menjava okolja za otroka lahko stresna sprememba, so na ministrstvu za šolstvo in šport pozvali medije k " odgovorni drži v spremljanju njihove zgodbe, za razumevanje ter spoštovanje njihove situacije".

Kot so še sporočili, bodo o sprejetosti otrok družine Strojan, o njihovem življenju in delu v novem šolskem okolju javnost kmalu obvestili ter na ta način poskrbeli tudi za pravico javnosti do informiranosti.