Odbor po zaslišanju potrdil Cotmanovo

Koalicijska večina v odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide je kot ustrezno ocenila predstavitev kandidatke za ministrico za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman.

Objavljeno
13. december 2006 21.09
Marjeta Cotman
Ljubljana - Koalicijska večina v odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide je danes z devetimi glasovi proti sedmim opozicijskim kot ustrezno ocenila predstavitev kandidatke za ministrico za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman.

Bodoče usmeritve Cotmanove

Državna sekretarka na ministrstvu za delo je v predstavitvi pred poslanci naštela zakonodajo, ki naj bi bila v skladu z normativnim programom vlade sprejeta v letu 2007. Dotaknila se je pomena predsedovanja Slovenije EU, poudarila nujnost sodelovanja z državnim zborom in matičnim parlamentarnim odborom ter pomen dialoga s socialnimi partnerji, nevladnimi organizacijami in civilno družbo. Takoj po novem letu je napovedala nadaljevanje pogovorov s socialnimi partnerji o spremembah zakona o delovnih razmerjih in izrazila prepričanje, da bo možno doseči kompromis.

Opozicija pričakovala boljšo predstavitev Cotmanove

Medtem ko je bilo iz vrst vladajoče koalicije slišati pohvale zaradi nastopa Cotmanove, so v opoziciji od kandidatke pričakovali boljšo predstavitev. Vsi opozicijski poslanci pa so se pritoževali, da niso dobili odgovorov na nekatera konkretna vprašanja. Tako je vodja poslanske skupine LDS Anton Rop v obrazložitvi glasu po zaslišanju ocenil, da kandidatka ni predstavila vizije dela na ministrstvu, da je šlo za "izrazito tehnično predstavitev" in da Cotmanova ne bo ministrica v pravem pomenu besede, ampak bolj vršilka dolžnosti ministra.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je dejal, da je predstavitev pokazala, da bo Cotmanova nadaljevala dosedanjo politiko vlade na resorju za delo. Dodal je, da kandidatka ni odgovarjala na neprijetna vprašanja, in bil kritičen, ker sploh ni odgovorila na vprašanje, ali in v čem se bo njeno delo razlikovala od nekdanjega ministra Janeza Drobniča, ki ga je državni zbor nedavno razrešil na predlog premiera Janeza Janše.

Predsednik vlade Janez Janša je predlog za imenovanje Cotmanove državnemu zboru na predlog predsednika NSi Andreja Bajuka posredoval minulo sredo. Predsednik odbora Stanislav Brenčič (SLS) bo v skladu s pravili takoj, najpozneje pa v 48 urah po predstavitvi kandidatke za ministrico poslal predsedniku DZ in predsedniku vlade mnenje o primernosti kandidatke za ministrico. Mnenje za državni zbor sicer ni obvezujoče.

Imenovanja ministra oz. ministrice bo opravil DZ na decembrski seji z glasovanjem. Ministrica bo imenovana, če bo zanjo glasovala večina poslancev, ki se bodo udeležili glasovanja. V koalicijskih poslanskih skupinah so Cotmanovi že napovedali podporo, medtem ko so v opoziciji do njenega imenovanja bolj zadržani.

Vlada je Cotmanovo za državno sekretarko na ministrstvu za delo imenovala 3. decembra 2004. Kandidatko za ministrico, ki je bila v javnosti že omenjana kot možna kandidatka, je Bajuk predlagal zgolj pet dni po razrešitvi dosedanjega ministra Janeza Drobniča v državnem zboru.