Odbor za kmetijstvo soglasno podprl Jarca

Iztok Jarc, kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je na zaslišanju na matičnem odboru DZ prejel soglasno podporo.

Objavljeno
14. februar 2007 20.17
Iztok Jarc
Ljubljana – Kandidat za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je na današnjem zaslišanju na matičnem odboru DZ prejel soglasno podporo članov odbora. Za je glasovalo 12 poslancev, proti ni bil nihče, zadnjo besedo pri imenovanju Jarca, doslej veleposlanika v Izraelu, pa bo imel DZ.

Člani odbora so se strinjali, da je bila Jarčeva predstavitev pogledov in stališč o delovnem področju resorja, ki ga bo vodil v preostanku mandata te vlade, ustrezna.

Katere so ključne naloge ministrstva

Jarc je v predstavitvi poudaril ključne naloge ministrstva v prihodnjem obdobju, med drugim uspešno izvedbo predsedovanja Slovenije v EU v prvi polovici leta 2008 in učinkovito ter zakonito izvajanje nalog, za katere je pristojno.

V okviru programov ministrstva, kot je npr. program razvoj podeželja, bo dal poudarek ukrepom za krepitev gospodarske konkurenčne sposobnosti sektorja, prav tako pa je treba vzpodbujati delovanje sektorja v povezavi z nekaterimi sosedskimi politikami, kot sta varovanje okolja in globalne klimatske sprememb, je dejal.

Ravnati se namerava v skladu z načelom partnerstva

Pri vodenju ministrstva se namerava ravnati v skladu z načelom partnerstva. Na vseh stopnjah sprejemanja odločitev, potem ko bodo pripravljeni delovni osnutki, se bodo na ministrstvu tako posvetovali s partnerskimi nevladnimi in vladnimi organizacijami in vsebinske predloge analizirali z največjo mero pozornosti ter jih upoštevali, kjer bo to možno, je poudaril.

Med pomembnejšimi nalogami ministrstva letos je izpostavil učinkovito izvajanje reforme neposrednih plačil, pri čemer je ključno učinkovito delovanje agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Ob tem je opomnil, da bo treba pospešiti reševanje pritožb na odločbe o podporah. V ospredju nalog ministrstva pa je tudi program razvoja podeželja za obdobje 2007-2013, ki pa še čaka na potrditev Evropske komisije.

Vrsta vprašanja za kandidata za kmetijskega ministra

Člani odbora so Jarcu izrazili podporo in zaupanje, da bo kos nalogam kmetijskega ministra. Postavili pa so mu tudi vrsto vprašanj. Alojza Posedela (LDS) je zanimalo, kakšno je njegovo stališče do Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije oz. njene morebitne reorganizacije.

Jarc je dejal, da je zbornica pomemben instrument izvajanja kmetijske politike v Sloveniji in da si ne predstavlja, kako bi uspešno delovali brez svetovalcev na terenu. Zato upa, da se razmere ne bodo poslabšale, saj kmetijstvo rabi stabilen sistem.

Jarc je odgovarjal tudi na vprašanje, kakšen je njegov odnos do gensko spremenjenih organizmov in ekološkega kmetovanja. Dejal je, da ga veseli, da je ekološka pridelava hrane lahko tržna priložnost za Slovenijo.

Glede zakona o gensko spremenjenih organizmih pa je dejal, da tako on osebno kot strokovnjaki menijo, da je področje bolje sistemsko urediti kot ne. Se pa strinja, da je Slovenija kot majhen kmetijski prostor občutljiva in da bo treba biti previden.

Jarc, rojen leta 1963, je po diplomi iz mednarodnih odnosov kariero začel leta 1988 na republiškem komiteju za mednarodno sodelovanje. Kasneje je bil med drugim svetovalec za gospodarska vprašanja na misiji Slovenije pri EU ter vodja sektorja za evropske integracije in ekonomske odnose na ministrstvu za zunanje zadeve. Leta 2001 je postal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, za veleposlanika v Izraelu pa je bil imenovan leta 2004.

Jarc bo na čelu kmetijskega ministrstva, če bo potrjen v DZ, nasledil dosedanjo ministrico Marijo Lukačič. Ta je 10. januarja zaradi zdravstvenih razlogov odstopila s položaja.