Odbor za obrambo še o Furlanovem pismu

Odbora DZ za obrambo bo danes nadaljeval sejo o pismu brigadirja Slovenske vojske Branimirja Furlana ministrici za obrambo Ljubici Jelušič, ki so jo prekinili prejšnjo sredo.

Objavljeno
01. oktober 2009 10.40
TI. K./STA
TI. K./STA
Ljubljana - Odbora DZ za obrambo bo danes nadaljeval sejo o pismu brigadirja Slovenske vojske Branimirja Furlana ministrici za obrambo Ljubici Jelušič, ki so jo prekinili prejšnjo sredo. Seznanili naj bi se tudi s pripravami finančnega načrta ministrstva za obrambo za leti 2010 in 2011.

 

Na nujni seji, ki se je začela v sredo, so poslanci že razpravljali o vsebini Furlanovega pisma. Namestnik načelnika generalštaba SV Furlan je namreč pred tedni v pismu obrambni ministrici Jelušičevi zapisal, se iz informacij v javnosti da razbrati, da je eden od krivcev za nestrokoven, nepregleden, nepošten, škodljiv in nepotreben nakup oklepnikov 8X8 ter za zavajanje javnosti. Zatrdil je, da je kot vodja vojaškega dela strokovne komisije za nakup oklepnikov poskrbel za "načrtno, organizirano, strokovno oceno ponudb in preizkusa vozil".

 

Ministrica za obrambo Jelušičeva je seji med drugim izpostavila, da politična kultura v slovenski družbi ne omogoča posameznikom, ki po strokovni plati sodelujejo pri projektih, da bi bili ustrezno moralno zavarovani. Predsednik SDS Janez Janša pa je izpostavil, da te politične kulture manjka delu vladajoče koalicije, "ki vojsko vleče v politične spopade".

 

Člani odbora so se sicer dotaknili več segmentov delovanja vojske, povezanih z vsebino pisma Branimirja Furlana obrambni ministrici. Tako je vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič med drugim dejal, da je na ministrstvu zaposlenih nekaj sto ljudi preveč, slaba zakonodaja pa ne omogoča odpuščanja tistih, ki ničesar ne delajo. Cveta Zalokar Oražem (Zares) je spomnila, da je Furlan sodeloval pri vseh postopkih znotraj vojske, povezanih z nakupom patrij. Kot je dejala, se ne more znebiti občutka, da gre le za prelaganje odgovornosti.

 

Poslanec SDS Robert Hrovat je izpostavil, da se v zadnjem času dogaja "nedopusten poseg politike v Slovensko vojsko". Z njim je soglašal predsednik iste stranke Janša, ki je tudi spomnil, da so bile bistvene odločitve, povezane z nakupom Patrij sprejete že leta 2004 - torej v času mandata vlade Antona Ropa.