Odbor za zdravje predlaga spremljanje cen zdravil brez recepta

Parlamentarni odbor za zdravstvo predlaga ministrstvu za zdravje, naj določi način spremljanja cen zdravil in preuči možnosti za preprečevanje zlorab zdravil, ki se ne financirajo iz javnih sredstev. S tem se je odbor na današnji nujni seji odzval na februarsko zvišanje cen "sezonskih" zdravil, ki se ne izdajajo na zdravniški recept.

Objavljeno
09. marec 2011 12.02
J. S. S., Ne. Š., delo.si
J. S. S., Ne. Š., delo.si
Ljubljana - "Stavko smo preložili na osnovi ponudbe našega vodstva, ki se je približalo našim zahtevam s svojo ponudbo. Kaj to konkretno pomeni, še ne vem, saj smo se dogovorili, da bomo v najkrajšem možnem času dobili matematično-finančni izračun," je pojasnil vodja zdravniškega sindikata Fides v Mariboru Boris Rižnar. Po njegovem gre predvsem za stimulacijo za najbolj obremenjene v dežurni službi, poroča STA.

Parlamentarni odbor za zdravstvo se je danes na zahtevo skupina koalicijskih poslancev sestal zaradi februarske podražitve zdravil. Podražila so se predvsem "sezonska zdravila", ki jih ne krije zdravstvena zavarovalnica, in sicer za od tri do 23 odstotkov.

Poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem je povedala, da je današnja seja preventivna. Preventiva zdravja je po njenem nacionalnega pomena, zato zdravila, ki prebivalstvu pomagajo pri preventivi ali pa pri lajšanju lažjih prehladnih obolenj, ne morejo ostati samo predmet tržnega funkcioniranja.

Kot meni, je vzpostavitev regulatornega organa, ki bi omejil neargumentirane dvige cen tudi zdravil, ki se ne financirajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in kjer veljajo osnovna pravila konkurence, ključnega pomena.

Za podražitev zdravil so se v začetku februarja odločili farmacevtski podjetji Lek in GSK, medtem ko so si v Krki na dan napovedane podražitve premislili in so ohranili prejšnje cene, so zapisali na STA.

Lek je tako podražil pet zdravil brez recepta, vsako za okoli 10 odstotkov. Med njimi pa so tudi lekadol plus C, fluimukan za izkašljevanje in kapljice za nos operil.

GSK je v začetku februarja podražil sedem zdravil, to je med 11 in 23 odstotki. Coldrex je dražji za 11, 8 odstotka, panadol v različnih oblikah med 18 in 22,6 odstotka, šampon Nix (proti ušem) pa za 20 odstotkov.