Odbor za zdravstvo na Onkološkem inštitutu

Člani odbora DZ za zdravstvo so obiskali prostore Onkološkega inštituta. Nad trenutnimi razmerami na inštitutu so bili pozitivno presenečeni, obljubili pa so tudi pomoč pri gradnji druge faze inštituta.

Objavljeno
04. april 2007 20.25
Ljubo Germič (LDS)
Ljubljana - Člani odbora DZ za zdravstvo so danes obiskali prostore Onkološkega inštituta. Med razlogi za obisk so navedli nedokončano novogradnjo in težave, povezane z njo, druga odprta vprašanja, povezana z inštitutom, ter pisma in zahteve onkoloških združenj in bolnikov, ki imajo v zadnjem času široko odmevnost v javnosti. Člani odbora so bili nad trenutnimi razmerami na inštitutu pozitivno presenečeni, obljubili pa so tudi pomoč pri gradnji druge faze inštituta.

Kot je povedal podpredsednik odbora za zdravstvo Ivan Grill, so se za obisk odločili na lastno pobudo, da tudi sami pokažejo "pripadnost temu problemu" in se seznanijo z njim, saj bodo potem lažje razpravljali o njem. Napredek je po njegovih besedah resnično viden, zato pričakujejo, da bodo stvari urejene v doglednem času.

Predstavniki inštituta so članom odbora pokazali trenutne razmere v starem delu in novi del, kamor so že selili del bolnikov in opreme. Po besedah Grilla so bili pozitivno presenečeni, saj so pogoji v novem delu inštituta resnično na visokem nivoju in omogočajo dobro delo. Stvari se po njegovem mnenju odvijajo v pravi smeri, navdaja ga tudi optimizem, ker so pogodbe za nakup opreme že podpisane. Grill je še poudaril, da je bila improvizacija nekaterih oddelkov na visokem nivoju, čeprav so nekateri to poskušali prikazati drugače. Stroka si po njegovih besedah želi, da bi bila tudi v novem delu oprema na enakem nivoju.

Člane odbora so ponovno opozorili, da polemike glede legionele nimajo tehtnega in opravičljivega razloga, saj je legionela po zagotovilih strokovnjakov v majhnih številkah prisotna povsod. K sanaciji so pristopili čisto iz preventivnih razlogov, je povedal Grill in dodal, da so jih predstavniki inštituta še opozorili, da se bo druge faze inštituta treba lotiti pospešeno.

Kot je pojasnil generalni direktor inštituta Zvonimir Rudolf, so jim člani odbora ponudili svojo pomoč, če bi kar koli potrebovali za dokončanje tega projekta. Zato so po njegovih besedah na inštitutu "zgrabili priložnost" in jih opozorili, da je to šele prva faza, da ne bi država pozabila, da je v načrtu še drugi del tega projekta.

Rudolf je povedal, da za sedaj dober del bolnikov in dejavnosti še ostaja v starih stavbah, saj se bo sedaj preselilo le bolnike in dejavnosti v stavbah A in B. Druga faza sicer ni tako zahtevna kot prva, je pojasnil Rudolf, a treba bo zgraditi nov objekt, kamor naj bi se preselilo na primer preostali del hospitala v stavbi C in hospital za sistemsko zdravljenje. Šele tako bo celoten projekt Onkološkega inštituta zaključen. Rudolf je še spomnil, da je Slovenija onkologijo proglasila za svojo prioriteto za čas predsedovanja EU.

Kot je znano, je minister za zdravje Andrej Bručan v ponedeljek s podjetjem Bank Autria Creditanstalt Leasing končno podpisal pogodbo o lizingu za splošno in pisarniško opremo, serijsko splošno in medicinsko opremo ter specialno medicinsko opremo za Onkološki inštitut. Ob tem je napovedal, da bodo na inštitutu selitev izpeljali v predvidenih rokih, to je najkasneje do konca julija letos, čeprav se dogovarjajo tudi za zgodnejši rok.