Oder na Dravi: Na Lentu pripravljeni na izhod v sili

Oder naj bi občino stal 305.000 evrov, v mestnem proračunu pa je zagotovljenih 285.000 evrov.

Objavljeno
08. april 2018 21.29
Slovenija, Maribor, 30.6.2012 - festival Lent 2012 foto:Tadej Regent/Delo
Peter Rak
Peter Rak

Maribor – Manj kot tri mesece pred začetkom največjega slovenskega poletnega festivala Lent na mariborski občini še vedno nimajo zaključene finančne konstrukcije za veliki oder na Dravi. Čeprav je bila odločitev zanj na mestnem svetu sprejeta že junija lani in bi se dela morala začeti že prejšnji mesec, je občina šele pred prazniki objavila razpis za izbiro izvajalca.

»Računamo na veliki oder na Dravi, za vsak primer pa imamo pripravljeno rezervno možnost s prizoriščem na Trgu Leona Štuklja,« ob zamudah pravi Vladimir Rukavina, direktor mariborskega Narodnega doma, organizatorja festivala Lenta, ki se začne 22. junija.

Vladimir Rukavina, direktor mariborskega Narodnega doma. Foto: Tadej Regent/Delo


Oder naj bi občino stal 305.000 evrov, v mestnem proračunu pa je zagotovljenih 285.000 evrov. Manjkajočih dvajset tisočakov nameravajo na občini zbrati z donacijami, ki naj bi jih prispevala predvsem podjetja v večinski lasti občine.

Na občini kljub temu pravijo, da projekt poteka v okvirih terminskega načrta in da ni vzrokov za zaskrbljenost. Navajajo, da sta bili doslej izvedeni dve javni naročili za investicijsko dokumentacijo, tehnično svetovanje in projektno dokumentacijo. Na vprašanje Dela, ali imajo v primeru morebitne pritožbe neizbranega izvajalca pripravljen tudi rezervni scenarij, pa niso odgovorili. Izvedba je predvidena v dveh fazah; najprej bosta na vrsti čiščenje mulja in temeljenje nosilnih stebrov konstrukcije, nato pa postavitev parterja in velikega odra z obnovo pontonov in palične konstrukcije.

Morebitni upravnik še ni znan

Oder bo imel površino 900 kvadratnih metrov, na še dodatni konstrukciji, velikosti 210 kvadratnih metrov, bo parter za obiskovalce. Ko oder ne bo v uporabi za potrebe festivala, naj bi ga uporabljali kot sprehajalno pot, vodni vrt in javno infrastrukturo za druge namene, predvsem prireditve zunaj urnika festivala. Pri tem na občini še niso pojasnili, kdo bo oder upravljal, čeprav je ob zmanjšanju vsakoletnih stroškov za postavljanje improviziranega odra, ki je organizatorje festivala stal 70.000 evrov na leto, njegov osrednji namen prav podaljšanje in obogatitev mariborske poletne kulturne ponudbe na prostem.

Organizatorji teh dogodkov pa bodo morali sami poskrbeti tudi za ozvočenje, streho in drugo infrastrukturo, saj občina teh postavk ne namerava financirati. Poleg tega bodo morali sami urediti tribune, ker organizacija prireditev za manj kot tisoč obiskovalcev ni rentabilna, in poskrbeti za prometni režim neposredno ob prizorišču. Na občini kot možne organizatorje omenjajo Mladinski kulturni center, Lutkovno gledališče Maribor, Špancirfest in letni kino, vendar ne gre pozabiti, da mesto že ima dokaj reprezentativen pokrit letni avditorij v minoritskem kompleksu s štiristo sedeži, ki pa je zelo skromno izkoriščen.

»V izključni pristojnosti občine«

Rukavina pravi, da formalno s postavitvijo plavajočega odra v Narodnem domu nimajo nič, saj je v izključni pristojnosti občine, sami pa bodo postavili dodatne tribune, saj potrebujejo prostor za vsaj tri tisoč ljudi. Če odra na Dravi ne bo, se bodo morali zadovoljiti s Trgom Leona Štuklja, kar bo seveda hendikep, saj tam na tribunah nikakor ne morejo zagotoviti enakega števila sedežev kot ob Dravi.