Odhajajoči minister Omerzel še kar obljublja

V odgovorih poslancem Samo Omerzel upa, da bodo »v vladi našli dovolj razuma in poguma« in našli denar za propadajočo infrastrukturo.

Objavljeno
19. maj 2014 16.00
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo

Ljubljana − Odhajajoča prva (in začasna zdravstvena) ministrica Alenka Bratušek je v svojem manj kot tričetrturnem odgovarjanju na poslanska vprašanja obžalovala, da njen kolega minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel manjkajočega denarja za subvencije prevozov in nujne naložbe v infrastrukturo ni iskal za (vladno) mizo, temveč v javnosti.

Po premierkinem odhodu na uradni obisk na avstrijsko Koroško pa je imel v odgovorih na poslanska vprašanja minister Omerzel priložnost, da je ponovno zatrdil, da je naredil vse, kar je lahko, da bi dobil denar. Ker ga ni, in to kljub soglasni jesenski zahtevi poslancev in januarski obljubi samega ministra, da bo denar za mostove, kjer je promet tako ali drugače omejen, napraskal, mu je Tomaž Lisec, SDS, dejal, da ga je vlada očitno dvakrat dala na čevelj, predvsem pa, da ima dovolj poslušanja floskul o prednostni obravnavi. Problem bo očitno moral reševati Omerzelov naslednik. A Samo Omerzel prav tega noče: probleme hoče počistiti, da se prihodnji minister ne bo ukvarjal z njimi in da mu bo zapustil čisto pot.

Na vprašanje Janeza Ribiča, SLS, je Samo Omerzel tudi priznal, da so vse naložbe v infrastrukturo, razen z evropskim denarjem sofinanciranih, ustavljene. Kljub izrecni zahtevi poslancev, da denarja za infrastrukturo letos ne sme biti manj kot lani, se dogaja točno to. Direkcija za ceste je imela lani na voljo 140 milijonov evrov, letos vsega 60 milijonov − ob taki vsoti denarja za naložbe ni, le za vzdrževanje. Minister Omerzel sicer upa, da bodo »v vladi našli dovolj razuma in poguma« in našli denar, kajti v letu svojega ministrovanja so mu tako rekoč vsi evropski prometni in tudi številni gospodarski ministri zatrjevali, da brez urejene infrastrukture gospodarskega napredka ne more biti.

Mihael Prevc, SLS, je Sama Omerzela povprašal, kako bo zagotovil denar za infrastrukturo, kako poteka sanacija 15 mostov in v kateri fazi je koncept financiranja državnih cest, ki ga je minister napovedoval celo leto. Odgovor je bil podoben kot danes že nekajkrat, je pa Samo Omerzel poudaril, da evropski projekti tečejo nemoteno in da bi v primeru, če bi se še tam zalomilo, morali reševati 560 milijonov evrov nanje vezanega evropskega denarja.

Odhajajoči minister Samo Omerzel je do prejšnjega tedna, ko je bil trdno prepričan, da je pri iskanju in prerazporejanju denarja izčrpal znotraj ministrstva vse možnosti, verjel v reševanje problemov za vladno mizo. Prej tudi ni protestno odstopil, ker je imel trdno besedo - in besedam verjame – da bodo manko denarja za infrastrukturo, v skladu s poslansko zahtevo, rešili. "Politično sem bil naiven, verjel sem, da je beseda vse, a se rešitve ni iskalo skupaj," sedaj ugotavlja Samo Omerzel, ki se zaveda, da javna predstavitev problemov "ni bila politično koristno dejanje."