Odkrili spomenik Juretu Robiču

Spomenik so ob drugi obletnici smrti ultrakolesarskega šampiona Jureta Robiča financirali večinoma prostovoljci.

Objavljeno
22. september 2012 22.08
Bl. R., Jesenice
Bl. R., Jesenice

Plavški Rovt – Drugo obletnico tragične smrti jeseniškega ultrakolesarskega šampiona Jureta Robiča so na kraju nesreče tik ob gozdni cesti nad Plavškim Rovtom dane zaznamovali z odprtjem spomenika.

Mesto zanj so izbrali na pobudo Juretovih prijateljev in ljubiteljev kolesarjenja, je povedal Zoran Kramar, direktor Zavoda za šport Jesenice.

Denar za izdelavo so zbrali s prostovoljnimi prispevki, nekaj ga je primaknila občina Jesenice, dela pa so izvedli delavci podjetja Jeko-in.

Spomenik sestavljata kamnita podlaga, ki so jo pripravili v kamnoseštvu Grošelj, in kovana skulptura, ki ponazarja kolesarja, je pojasnil njen avtor kovač Bruno Kalčič.

Mnenja o tem, ali je prav, da je spomenik odmaknjen na manj poznano gozdno cesto, so različna. Zagotovo se bodo mimo njega vozili bolje pripravljeni kolesarji in tisti, ki bi radi kolesarili po gorskih poteh, po katerih se je vozil tudi Jure Robič, slovenski kolesarski simbol nepopustljivosti in vztrajnosti. In kot je dodal Bruno Kalčič, ga s pokojnim kolesarskim šampionom povezuje garanje: »Tako kot jaz rad tolčem s kladivom, tako je Jure rad vrtel pedale.«