Odlična planinska sezona v Karavankah, najslabša v Posočju

Vrh Planinske zveze Slovenije na obisku v naj koči leta 2015 na Kumu.

Objavljeno
30. september 2015 00.37
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

V teh dneh bo večina od 163 oskrbovanih planinskih koč v našem visokogorju zaprla svoja vrata, odprtih ali delno odprtih, večinoma ob koncih tedna in praznikih, pa bo po podatkih Planinske zveze Slovenije (PZS) prek zime ostalo 118 koč; skupaj bo v visokogorju vse leto odprtih enajst koč. Vse leto je odprt tudi najboljši planinski dom leta 2015, to je na Kumu, 1211 metrov nad morjem. Njen oskrbnik Roman Ledinek je danes gostil vrh PZS.

Da bo letošnja poletna planinska sezona med bolj uspešnimi, pravijo pri PZS, se je pokazalo že sredi avgusta. Tri petine slovenskih planinskih koč po lastni oceni beleži boljši promet, višji obisk in več nočitev od petletnega povprečja, prav tako se povečuje obisk tujcev. Takšni so rezultati ocene uspešnosti obratovanja planinskih koč, ji jo je ob koncu letošnje poletne sezone izvedla gospodarska komisija PZS. Povratne informacije ji je posredovala dobra četrtina od 163 oskrbovanih planinskih koč. Poleg njih je v Sloveniji sicer še petnjast bivakov; letos so postavili nov nadomestni bivak pod Skuto, bivak II na Jezerih bo zaprt predvidoma do naslednje sezone, do takrat pa načrtujejo gradnjo novega bivaka v bližini zaprtega Doma Petra Skalarja na Kaninu.

»Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč beleži boljši skupni promet, po njihovi oceni je boljši za osem odstotkov glede na zadnje petletno povprečje. Tako obisk na kočah kot nočitve so višje za pet odstotkov od zadnjega petletnega povprečja. Delež tujcev se še vedno povečuje in je v primerjavi z zadnjim petletnim povprečjem višji za osem odstotkov,« je izsledke analize poletne sezone 2015 v planinskih kočah strnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Skoraj tri četrtine visokogorskih koč ima po lastni oceni boljšo sezono od petletnega povprečja z več prometa in več nočitvami, pravijo pri PZS. V teh kočah se najbolj povečuje tudi delež tujcev: skoraj za petino višji je od povprečja, kar je po oceni PZS odraz dejstva, da so visokogorske koče najprivlačnejše za obisk tujcev in najbolj turistično promovirane. Glede na zadnje petletno povprečje najboljši obisk in promet beležijo v planinskih kočah v Karavankah. Tudi v Julijskih Alpah, sicer območju najbolj obiskanih planinskih koč v Sloveniji, kljub povprečnemu obisku ocenjujejo boljši promet. Koče Kamniško-Savinjskih Alp imajo malenkost boljšo sezono od povprečja zadnjih petih let. O slabšem obisku poročajo iz koč v Posočju in severovzhodni Sloveniji.

Med tistimi, ki so za letos svoja vrata že zaprli, je tudi priljubljena Zasavska koča radeških planincev, 2071 metrov visoko na Prehodavcih, v Julijcih. Jure Brečko, dolgoletni oskrbnik, poroča: »Letos je bila res dobra sezona, ki jo je krojilo lepo vreme julija in avgusta, septembra je bilo že manj obiska. Boljša je bila od zadnjega petletnega povprečja, saj smo imeli tako boljši obisk kot število nočitev in promet, saj se to vse prepleta. Zasluga gre predvsem vremenu in veliko tujim gostom, saj je bilo med prenočevalci letos dve tretjini tujcev." Med temi so prednjačili Nemci, Čehi, Belgijci in Angleži, za prgišče pa je bilo tudi "eksotičnih" gostov iz Indije, Mehike, Tajske, Kolumbije, Čila in Brazilije.