Odločitev le v dogovoru s Slovenijo

Minister za okolje pri rimski vladi Pecoraro Scanio je med obiskom v Furlaniji - Julijski krajini deloval kot hladna prha za zagovornike uplinjevalnikov v Tržaškem zalivu.

Objavljeno
21. februar 2007 07.00
Italijanski okoljski minister Pecoraro Scanio na manifestacijah
Trst – Minister za okolje pri rimski vladi Pecoraro Scanio je med obiskom v Furlaniji - Julijski krajini deloval kot hladna prha za zagovornike uplinjevalnikov v Tržaškem zalivu. Zlasti je prizadel deželnega glavarja Riccarda Illyja in tržaškega župana Roberta Dipiazzo. Izrazil je dvom o njuni podpori zgraditvi vsaj enega uplinjevalnika španskih multinacionalk.

Pecoraro Scanio je povedal, da je rimska vlada prejela vloge za kar 14 novih uplinjevalnikov. Trenutno delujeta dva in eden pri kraju Rovigon je v gradnji. Zato je predlog za dva nova uplinjevalnika v zalivu še v zraku. Je pa to zahtevna odločitev, saj je tehnologija uplinjevalnikov v razvoju in vse kaže, da bodo kaj kmalu kar na ladjah utekočinjali plin in ga dobavljali naročnikom.

Ne glede na to, kakšna bo končna odločitev vlade glede utekočinjanja plina v Tržaškem zalivu, je Pecoraro menil, da bi se bilo treba zaradi obmejne lege zaliva posvetovati s Slovenijo, ki je članica Evropske unije, in najti ustrezen dogovor. Zdi pa se, da za Pecorara gradnja uplinjevalnikov v zalivu sploh ni aktualna.

Roberto Dipiazza se še ni oglasil, pač pa je Riccardo Illy ugotovil, da je zdaj Italija glede plina odvisna le od Rusije in Alžirije, zato bi bila uplinjevalnika v zalivu koristna zlasti v konkurenčnem pogledu. Po njem je plin kot energetski vir pomemben, ker izpušča najmanj ogljikovega dioksida.

Več o tem si preberite v sredinem tiskanem Delu