Odločitev o mariborskih avtobusih jeseni

Namesto dotrajanih dizelskih avtobusov naj bi po Mariboru v prihodnje vozili električni in plinski.

Objavljeno
06. julij 2013 00.40
tre*AVTOBUS
Miha Rubin
Miha Rubin

Maribor – Odločitev, kaj bo poganjalo nove avtobuse, so v Mariboru napovedovali do sredine leta, a bo mestni svet o uvajanju alternativnih virov energije v avtobusnem prometu najbrž odločal šele jeseni. Kljub temu Marprom nove ekološke avtobuse pričakuje v začetku leta 2014.

Gradivo o uvajanju alternativnih virov energije v mariborskem avtobusnem prometu je pripravila Energetska agencija za Podravje (Energap) s prometnimi strokovnjaki, občinskim podjetjem za potniški promet Marprom in mestno upravo. »Mestnemu svetu predlagamo sklep, da bodo vsi avtobusi uporabljali alternativna goriva. S tem želimo postati neodvisni od naftnih derivatov,« je pojasnila direktorica Energapa Vlasta Krmelj.

Po njenih besedah bi morali svetniki o tem razpravljati v ponedeljek, a župan Andrej Fištravec gradiva ni uvrstil na dnevni red seje. V občinski upravi pravijo, da še niso seznanjeni z izsledki poročila Energapa in da še iščejo »najracionalnejši način modernizacije voznega parka Marproma«.

Razpis za 28 avtobusov

Marprom je že dal pozitivno mnenje h gradivu Energapa, je povedal direktor Bernard Majhenič; ko ga bo potrdil še mestni svet, bo po njegovih besedah občina objavila razpis za poslovni najem vozil, ki bo opredeljeval ekološko sprejemljive energente. »V prvi fazi bi imeli polovico električnih in polovico plinskih avtobusov,« je povedal Majhenič.

Po njegovih informacijah bo občina objavila razpis za najem 28 avtobusov, vrednih okoli pet milijonov evrov, dobavni rok pa je običajno od šest do osem mesecev. Ne glede na preložitev odločanja na mestnem svetu Majhenič pričakuje, da bi lahko prve nove avtobuse, s katerimi bodo nadomestili dotrajane dizelske, dobili januarja ali februarja prihodnje leto.

Stanje voznega parka je zelo slabo. »Želimo si vozila, ki ustrezajo sodobnim standardom in izpolnjujejo vse okoljske zahteve. S tem bi zagotovili čistejši zrak v mestu,« je dejala Vlasta Krmelj in povedala, da bodo obveznosti za uvajanje alternativnih virov energije začele veljati s sprejetjem sklepa na mestnem svetu.

Medtem pripravljajo strokovne podlage za nabavo novih vozil, predvidoma na stisnjen zemeljski plin in elektriko. »Koristi bodo nižji stroški in zelo zmanjšani negativni vplivi na okolje. Novi avtobusi pa bodo zadovoljili tudi pričakovanja uporabnikov.«