Odločitve o sedežu Galilea še ni

Prometni ministri EU se niso uspeli dogovoriti, kje bo sedež nadzornega organa sistema Galileo. Vprašanje, ali naj sedež dobi nova ali stara članica, tako ostaja odprto.

Objavljeno
12. december 2006 18.30
Janez Božič
Bruselj - Prometni ministri EU se niso uspeli dogovoriti, kje bo sedež nadzornega organa sistema Galileo. Iz današnje razprave se ne da "potegniti nobenih konkretnih sklepov in odločitev za naprej bo zelo težka", je po zasedanju povedal slovenski minister Janez Božič . Vprašanje, ali naj sedež dobi nova ali stara članica, ostaja odprto. Zaradi borbenosti vseh enajstih kandidatk, tudi Slovenije, pa so nekatere države omenile možnost uvedbe dodatnih meril, ki naj bi bila predvsem varnostna.

Zapletlo se je že pri vprašanju, ali naj sedež pripade novi ali stari članici, pri čemer se je razprava vrtela predvsem okrog razlage sklepov Evropskega sveta iz leta 2003, ki opredeljujejo dodeljevanje sedežev novih agencij. "Interpretacije tega sklepa so diametralno različne," je dejal Božič.

Stare članice menijo, da je na podlagi sklepa "priporočljivo", a ne "nujno", da sedeži novih agencij pripadejo novim članicam, medtem ko Slovenija vztraja, da se "jasno razume, da gredo v nove članice", je pojasnil minister.

Sicer pa so nekatere države opozorile na ustreznost meril, postavljenih enajstim kandidatkam, češ da ta niso bila dovolj izločevalna, in predlagale opredelitev "novega sita", je povedal Božič. Dodatna merila, če bodo uvedena, bodo oblikovana "v smeri zagotavljanja boljše varnosti", je pojasnil.