Odločno proti prepovedi gradnje v lastni režiji

Napovedana sprememba zakona o graditvi objektov, po kateri ne bi bilo več dovoljeno graditi v lastni režiji, je dvignila precej prahu. Na Inženirski zbornici Slovenije menijo, da napovedan ukrep ne bo odpravil dela na črno.

Objavljeno
01. marec 2011 17.52
K. N.
K. N.
S predlagano spremembo zakona o graditvi objektov (ZGO-1), ki naj bi po novem prepovedala gradnjo v lastni režiji, se ne strinjajo niti na Inženirski zbornici Slovenije (IZS).

V odprtem pismu generalnemu direktorju direktorata za prostor na okoljskem ministrstvu, dr. Mitji Pavlihi, so zapisali, da napovedan ukrep nikakor ne bo odpravil sive ekonomije oziroma dela na črno, s čimer na omenjenem ministrstvu med drugim opravičujejo napovedano spremembo. Na IZS so prepričani, da bi obe težavi lahko odpravili že spoštujoč zdaj veljavno zakonodajo, če bi pristojni inšpektorji svoje delo opravljali načrtno in aktivno. V pismu so napisali še, da bi v Sloveniji potrebovali javno dostopen portal izdanih gradbenih dovoljen, ki bi bil lahko inšpektorjem pri odkrivanju dela na črno v veliko pomoč.


Dodajajo še, da se zdaj veljavno določilo 79. člena ZGO-1 nanaša na gradnjo v lastni režiji in ne na gradnjo z »na črno« plačanimi sosedi ali izvajalci (po 27. členu ZGO-1). »Slovar slovenskega knjižnega jezika določa, da je gradnja v lastni režiji gradnja z lastnimi sredstvi in lastnimi delavci. S tem ni nič narobe in sicer tudi ne v primeru, če so ti delavci člani društva, ki za opravljeno delo ne prejmejo plačila«, svoje nestrinjanje zaključujejo na IZS.

 

Več o prepovedi gradnje v lastni režiji si preberite na novi spletni strani www.deloindom.si.