Odločno proti terminalu v Žavljah

Predstavniki stranke Zares so se odzvali na italijanski plinski škandal. Slovensko vlado pozivajo, da od italijanske zahteva vsa pojasnila v zvezi s podatki, ki so temelj za soglasje pristojnih italijanskih organov temu spornemu načrtu.

Objavljeno
23. avgust 2009 23.34
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Stranka Zares (pravzaprav dva poslanca in predstavniki treh občinskih odborov iz Slovenske Istre) se je odzvala na italijanski plinski škandal. »To ne more biti le notranje pravno in politično vprašanje Italije, saj se morebitne ponaredbe nanašajo na podatke, ki so bistvenega pomena za ugotavljanje čezmejnih vplivov plinskega terminala, ki bi nastal v neposredni bližini meje s Slovenijo. Zato pozivamo slovensko vlado, da od italijanske zahteva vsa pojasnila v zvezi s podatki, ki so temelj za soglasje pristojnih italijanskih organov temu spornemu načrtu,« so sporočili iz stranke Zares po razkritju italijanskega ponarejanja podatkov in dokumentacije, potrebne za gradnjo terminala.

»Pozdravljamo zahtevo ministra za okolje po celoviti dokumentaciji in pričakujemo, da bo Slovenija uporabila vse pravne in politične možnosti, vključno s tožbo na evropskem sodišču, da bi preprečila gradnjo in obratovanje objekta, ki bi škodljivo vplival na zdravje in varnost ljudi ob meji,« so zapisali in opozorili, da je slovenska vlada že pred dvema letoma imenovala resorsko skupino strokovnjakov, ki so (drugače od italijanskih ponarejenih analiz) ugotovili dejansko stopnjo nevarnosti in tveganja plinskega terminala v Tržaškem zalivu. Zato so predlagali, naj vlada javno objavi izsledke testov in simulacij iz dokumenta »Ocena sprejemljivosti vpliva plinskega terminala v Žavljah«, ki sta ga oktobra 2008 pripravili Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani.

Iz ponedeljkove izdaje Dela