Odobrili denar za obvoznico v Murski Soboti

Za prepotrebno prometnico bo Evropska unija prispevala devet milijonov evrov.

Objavljeno
16. maj 2013 13.21
oba*Cankarjeva Murska Sobota - Vrhovno sodišč
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana, Murska Sobota - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes izdalo odločbo o dodelitvi finančnih sredstev za gradnjo prve faze murskosoboške vzhodne obvoznice, ki se bo začela graditi že letos.

Naložba bo stala 11,8 milijona evrov, od tega bo devet milijonov evrov sofinancirala Evropska unija iz sklada za regionalni razvoj, preostanek pa naša država.

Do konca leta 2015 bodo zgradili 2700 metrov ceste na južnem delu vzhodne obvoznice v Murski Soboti in nadvoz, kjer bo trasa ceste prečkala železniško progo. Trasa bo potekala med levim bregom razbremenilnega kanala Lendava - Mura in vzhodnim obrobjem Murske Sobote med Panonsko cesto in območjem Plese.

Tu bo kasneje omogočilo nadaljevanje gradnje druge faze južne obvoznice (prva faza je bila dokončana leta 2003 v okviru gradnje pomurske avtoceste: odsek Vučja vas-Beltinci) od križišča s Tomšičevo ulico do priključka na ulico Plese.

Predvidena je prestavitev približno 480 metrov kolesarske poti, zgrajena bodo tri nova križišča in med drugim tudi protihrupne ograje.

V ocenjeni vrednosti projekta so ob stroških gradnje zajeti tudi stroški projektno tehnične dokumentacije, nadzor gradnje in med drugim tudi odkupi zemljišč. Druga faza vzhodne murskosoboške obvoznice do križišča Čarda bo zgrajena predvidoma do konca leta 2020.

Regionalne ceste, ki potekajo skozi Mursko Soboto, ležijo na pomembnih prometnih smereh in so poleg lokalnega in mestnega prometa obremenjene še s tranzitnim prometom. Z dograditvijo celotne trase pomurske avtoceste od
madžarske meje do Maribora je Prekmurje postalo prometno dostopnejše, pričakovati pa je tudi pospešen razvoj območja ob avtocestnem koridorju, ki vključuje večji regionalni središči Lendavo in Mursko Soboto, je na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo povedala Nina Omerza.