Odpadke bodo izkoristili tudi v Kočevju

V prostorih nekdanjega servisa Gorenje so odprli enajsti slovenski Center ponovne uporabe.

Objavljeno
01. oktober 2014 21.49
Kočevje - Odprtje Centra ponovne uporabe.
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Namen Centrov ponovne uporabe – poleg kočevskega so še v Ljubljani, Rogaški Slatini, Vojniku, Tepanjah, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Trebnjem, Velenju, Kranju in Tržiču – je ponovna uporaba kosovnih odpadkov. Po ocenah je okoli 25 odstotkov kosovnih odpadkov za to primernih, kar je v Kočevju, kjer Komunala Kočevje vsako leto zbere 5000 ton odpadkov, od tega od 150 do 200 ton kosovnih odpadkov, precej.

Ključno poslanstvo Centrov ponovne uporabe pa je zaposlovati ljudi, ki so težje zaposljivi, pravi Marinka Vovko, direktorica in idejna vodja Centra ponovne uporabe, ki je bilo kot prvo socialno podjetje v Sloveniji registrirano v začetku leta 2012. Seveda je pomembno, da se s ponovno uporabo izdelkov zmanjšuje količina odpadkov, vendar je enako pomembno tudi vračanje zaupanja ljudem, da delajo in so ustvarjalni ter z majhnimi koraki nadgradijo odpadke in jih kot lične izdelke prodajajo po simboličnih cenah.

V kočevskem Centru ponovne uporabe sta dva zaposlena, od tega eden redno, eden pa prek javnih del. S 1. januarjem se jima bosta pridružila še dva. Prek javnih del bodo lahko zaposleni dve leti, vendar bodo v tem času morali ustanoviti socialno podjetje. To socialno podjetje pa je eno od treh načrtovanih, ki jim bo občina Kočevje ponudila pomoč pri ustanovitvi in pridobivanju znanj za kandidiranje na razpisih.

Naslednje leto nameravajo pripraviti tudi zametke socialne kmetije na Marofu in socialnega podjetja za pobiranje sečnih ostankov v občinskih in državnih gozdovih. V teh dveh podjetjih bo zaposlenih predvidoma po pet ljudi. »Občina socialnega podjetja ne more ustanoviti, lahko pa pomaga pri začetkih in sestavi projektno skupino, ki bo ustanovila socialno podjetje,« pravi kočevska podžupanja Lili Štefanič, ki pri tem upa predvsem na mlade.