Odprli letošnji kmetijsko - živilski sejem AGRA

Na 47. kmetijsko - živilskem sejmu sodeluje 1680 razstavljalcev iz 29 držav, ki bodo svoje izdelke, pridelke, storitve in znanje predstavljali vse do prihodnje sobote. Sejem je odprl predsednik RS Danilo Türk.

Objavljeno
29. avgust 2009 20.42
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Gornja Radgona - Predsednik države Danilo Türk je danes v Gornji Radgoni odprl letošnji, 47. po vrsti kmetijsko - živilski sejem, ki se po novem imenuje AGRA. Tokrat na 65.300 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih razstavnih površin sodeluje 1680 razstavljalcev iz 29 držav, ki bodo svoje izdelke, pridelke, storitve in znanje predstavljali vse do prihodnje sobote. Kljub recesiji je sejem nekoliko obširnejši kot lani, na njem pa vendarle manjkajo nekatera velika imena slovenske živilskopredelovalne industrije kot so Radenska, MIP, Pomurka, v zmanjšanem obsegu pa se predtavlja tudi skupina Panvita.

Predsednik Türk je v svojem otvoritvenem nagovoru pohvalil prizadevanja slovenske vlade, da bi ublažila posledice svetovne gospodarske krize in vremenskih ujm v slovenskem kmetijstvu in dejal, da moramo v Sloveniji izoblikovati in tudi uresničiti novo razvojno strategijo kmetijstva, za kar moramo biti tudi dovolj samozavestni, saj imamo ljudi, kmete in kmetice ter organizacije, ki so takšno strategijo tudi sposobni uresničiti. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik je izdelavo takšne dolgoročne razvojne strategije kmetijstva tudi napovedal, obenem pa naštel celo vrsto vladnih ukrepov, s pomočjo
katerih bodo kmetje lažje prebrodili najhujše krizne čase.