Odprli nove prostore NUK

Narodna in univerzitetna knjižnica je na Leskoškovi 12 pridobila začasne poslovne in skladiščne prostore. Obseg gradiva se namreč povečuje, knjižnica pa mora zagotavljati ustrezne pogoje za varno in dolgotrajno ohranjevanje gradiva.

Objavljeno
26. avgust 2009 16.29
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je na Leskoškovi 12 pridobila začasne poslovne in skladiščne prostore. Poleg klasičnih arhivskih kapacitet so na omenjeni lokaciji vzpostavili nov računalniški center in komunikacijsko vozlišče NUK, ki so ga danes predstavili novinarjem.

Odprtja računalniškega centra in komunikacijskega vozlišča NUK, ki omogoča varno hranjenje knjižničnega gradiva na digitalnih nosilcih in posredovanje e-vsebin, se je udeležila ministrica za kulturo Majda Širca, ki se prednostno zavzema za hranjenje zgodovinskega spomina.
Prav arhivi so pomembne zakladnice zgodovine, a so ne glede na to zadnja leta vprašanja hrambe knjižničnega in drugega gradiva ostajala odprta. "Celoten problem arhivov, digitalnih in fizičnih, je naletel na velik nerazvoj," je menila ministrica. Širca se je zavzela za renoviranje arhivov: "Gremo v adaptacijo Roške, ptujskega, mariborskega in še kakšnega drugega arhiva, predvsem pa stavimo na projekt digitalnega razvoja!"

Nov računalniški center in komunikacijsko vozlišče sta izjemno pomembni pridobitvi nacionalne knjižnice. Obseg in pomen digitaliziranega gradiva se namreč povečuje, knjižnica pa mora zagotavljati ustrezne pogoje za varno in dolgotrajno ohranjevanje digitalnega gradiva.

V.d. ravnatelja NUK Lenart Šetinc je spomnil, da je NUK pred desetimi leti deloval v katastrofalnih pogojih. Gradivo je bilo razpršeno po različnih lokacijah, njegova hramba pa ni bila vselej primerna, gradnja NUK 2 pa se je odmikala.

"Ukrep, da poiščemo nove prostore, je bil nujen, da bi lahko gradivo normalno hranili. Tako smo pridobili Leskoškovo 12, investicijo, ki smo jo speljali v enem letu in na kateri smo zagotovili - poleg 8000 kvadratnih metrov, ki jih premore NUK - še 6000 kvadratnih metrov prostorov za hrambo knjižničnega gradiva," je povedal Šetinc.

Ostali pa sta pomanjkljivosti, je dejal Šetinc. Prva je, da se gradivo in zaposleni nahajajo na dveh sorazmerno oddaljenih lokacijah, kar pomeni precej logističnih težav, druga pa, da kapacitete prostorov, ki jih ima NUK na Turjaški in Leskoškovi, zadostujejo samo še za nekaj let. "Žal bo potrebno leta 2012 iskati nove začasne ali trajne rešitve za hranjenje gradiva slovenske kulturne dediščine in za normalno delo NUK," je povedal v.d. ravnatelja nacionalne knjižnice.