Odprli novi mejni prehod Dragonja

V Dragonji so slovesno odprli novi mednarodni mejni prehod Dragonja, kjer slovenska policija in carina na meji s Hrvaško že izvajata nadzor v skladu s schengenskimi standardi.

Objavljeno
21. marec 2007 15.53
Kolone avtomobilov proti mejnemu prehodu Dragonja
Piran - V Dragonji so danes slovesno odprli novi mednarodni mejni prehod Dragonja. Notranji minister Dragutin Mate je ob odprtju prehoda, ki je potekalo v okviru obiska vlade v slovenski Istri in na Krasu, poudaril, da slovenska policija in carina na meji s Hrvaško že izvajata nadzor v skladu s schengenskimi standardi, čeprav Slovenija še ni članica schengenskega območja. Zatrdil je še, da uveljavljanje schengenskih standardov ne bo prineslo podaljšanja čakalnih dob pri prehajanju meje.

Novi mejni prehod bo po Matejevih besedah pripomogel h kakovostnejšemu delu mejnih služb ter bo vsaj delno razbremenil lokalno okolje, ki pogosto trpi za posledicami bližine mejnega prehoda.

Finančni minister Andrej Bajuk pa je poudaril, da bo prehod pripomogel k izboljšanju varnosti, ki je ena od vrednot evropskih državljanov. Pojasnil je še, da bo Slovenija projektu vzpostavitve schengenske meje letos namenila 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda.

Minister za javno upravo Gregor Virant, čigar ministrstvo je izvedlo projekt, pa je danes v Dragonji zatrdil, da bo Slovenija, ki naj bi konec leta postala članica schengenskega območja, pravočasno storila vse potrebno za popoln prevzem schengenskih standardov na kopenski meji.

Virant je še povedal, da so začetek gradnje prehoda spremljala nesoglasja s krajani, vendar so ta vzorno zgladili. V kratkem naj bi tudi sprejeli lokacijski načrt za obvozno cesto, ki bo krajanom Dragonje omogočila lažje življenje v bližini mejnega prehoda.
Novi mednarodni mejni prehod Dragonja so zgradili v obdobju od 26. septembra lani do 9. februarja letos. Nekaj manj kot 2000 kvadratnih metrov veliko poslopje s spremljajočimi objekti je veljalo približno pet milijonov evrov, od tega je Slovenija nekaj več kot milijon evrov pridobila iz programa Phare.