Odprtih 64 cepilnih centrov

Upiranje pandemski gripi oziroma akutni okužbi dihal, ki jo povzroča novi virus H1N1, se v teh dneh začenja tudi s cepljenjem po Sloveniji, čeprav je med najbolj »uporabnimi« zaščitnimi ukrepi še vedno dosledna higiena.

Objavljeno
31. oktober 2009 21.50
Diana Zajec
Diana Zajec
Ta teden pa bodo po zdravstvenih domovih in zavodih za zdravstveno varstvo začeli cepiti bolnike s kroničnimi boleznimi oziroma z oslabljenim imunskim sistemom. V Ljubljani, denimo, bosta delovala dva cepilna centra, na Metelkovi in v Fužinah; za cepljenje, ki se začenja jutri, se bo mogoče naročiti po telefonu (01 472 38 07 od 8. do 13. ure). Podobno je urejeno tudi drugod po Sloveniji; za informacije o začetku cepljenja, naročanju in vseh logističnih postopkih, povezanih z izvajanjem tega ukrepa, mora biti poskrbljeno na lokalni ravni - čeprav velja, da se je mogoče cepiti v katerem koli od 64 cepilnih centrov. Finančno breme cepiva je prevzela država, cepljeni mora plačati le sedem evrov za storitev.

Dvome o ne dovolj preizkušeni varnosti cepiva in morebitnih stranskih učinkih cepljenja epidemiologi in farmakologi zavračajo kot neutemeljene, sklicujoč se na študije, na podlagi katerih je Evropska agencija za zdravila EMEA tudi dovolila uporabo cepiv treh proizvajalcev.

»Cepivo deluje podobno kot pri sezonski gripi in ne more povzročiti bolezni, saj je, kot se temu reče, mrtvo. V njem so vgrajene doslej že znane snovi, ki so v uporabi tudi v drugih cepivih, preizkušana in dolgo znana pa je tudi tehnologija proizvodnje,« poudarja dr. Metoda Lipnik Štangelj, ki sodeluje v odboru za zdravila pri agenciji EMEA.

Za zdaj velja, da cepljenje ni priporočljivo za tiste, ki so alergični na jajčno beljakovino oziroma na katero koli sestavino cepiva. Pa tudi prebolevanje akutne bolezni je absolutna »kontraindikacija« za tovrstni zaščitni ukrep; v tem primeru je treba cepljenje odložiti.

Več v NeDelu