Odpuščena odgovorna urednica revije Obrazi

Nova drama na Delu Revijah: sindikalna zastopnica »izvajala mobing« nad direktorjem. Novinarske organizacije so ogorčene.

Objavljeno
20. april 2012 22.22
Matjaž Albreht, notranja politika, Ma. B., An. B., T. S.
Matjaž Albreht, notranja politika, Ma. B., An. B., T. S.

Ljubljana - V agoniji podjetja Delo Revije, nekoč najmočnejšega izdajatelja revij v Sloveniji, se je danes odprlo novo poglavje. Glavna in odgovorna urednica revije Obrazi Alma M. Sedlar, ki je tudi predsednica sindikata novinarjev Dela Revij, je dobila odpoved delovnega razmerja.

Zares nenavadno je, da je bila Sedlarjeva, ki je tudi sindikalna zastopnica novinarjev, odpuščena zaradi »izvajanja mobinga nad direktorjem«. Gregor Repič, direktor celotne skupine Salamon (Krater pa je večinski družbenik Salomona), je proti njej vložil tudi zasebno tožbo. Sedlarjeva je prepričana, da je odpoved posledica njene sindikalne dejavnosti. Sindikat je namreč pred kratkim prijavil delodajalca na inšpektorat za delo zaradi številnih kršitev. Zaposleni niso dobili novih pogodb, ki so jih delodajalci obljubili ob prevzemu, nimajo pravilnika o plačah, akta o sistematizaciji – tega so prejeli pred dvema dnevoma – za prehrano dobivajo bone, izplačujejo jim 60 odstotkov potnih stroškov.

Zaradi prijave na inšpekcijo so Almi M. Sedlar predlagali sporazumno odpoved. Ker se s tem ni strinjala, je v ponedeljek dobila vabilo na zagovor. Včeraj pa so ji na sestanku očitali, da je izvajala mobing. V dokaz so navedli nekaj izjav zaposlenih na Salamonu, ki da so imeli slabe izkušnje z njo, in ji dali odpoved.

SNS in DNS: Nedopustno!

Na naše vprašanje, zakaj je sindikalna predstavnica dobila odpoved, so nam iz skupine Krater Media poslali le kratek odgovor: »V času trajanja postopka zaradi varstva osebnih podatkov ne želimo komentirati.«

Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) in Društvo novinarjev Slovenije (DNS) pa sta ravnanje direktorja skupine Krater ostro obsodila. Potezo delodajalca do stanovske organizacije označujeta za nedopustno, saj ne gre le za povsem neprimerno ravnanje z zaposlenimi, ampak jo lahko razumemo tudi kot napad na ustavno pravico do sindikalnega delovanja. Takšne poteze so nedvomno poskus discipliniranja novinarjev, ki se niso strinjali z brutalnim zmanjšanjem socialnih pravic nekdanjih zaposlenih na Delu Revijah, s čimer želi delodajalec demonstrativno ustrahovati tudi druge novinarje, so zapisali v skupni izjavi. DNS in SNS zato pozivata vse sindikalne centrale, da se do ravnanja, ki postaja v panogi očitno sistemsko, drugod pa je že del ustaljene prakse, jasno opredelijo in sprožijo ustrezne postopke. Ravnanje odgovornih v skupini Krater je namreč nevaren precedens, ki bi lahko kmalu postal vzorec obračunavanja z novinarji.

Zgodba Dela Revij

Revijalno-založniška hiša Delo Revije je, preden je pred dobrim letom zašla v težave, na leto izdala več kot osem milijonov izvodov različnih publikacij, med katerimi so tudi Jana, Lady, Stop, Obrazi, Anja, Kih, Smrklja, Eva, Lepa & zdrava, Modna, Ambient in Naša žena. Družba je začela po letu 2008, ko jo je kupilo podjetje Monera v lasti Mateja Raščana, naglo toniti. Novi lastnik je namreč podjetje globoko zakreditiral. Žrtev poskusa lastninjenja po vzoru Istrabenza in Pivovarne Laško so bili honorarni sodelavci, ki več mesecev niso dobili plačila. Redno zaposlenim pa niso plačevali prispevkov. »To ni le tragedija za medije in novinarstvo, temveč je tudi tipična tajkunska zgodba, le da v njej namesto bosanskih delavcev nastopajo novinarji,« je takrat izjavila Sedlarjeva.

NKBM je avgusta lani izvedla javno dražbo blagovnih znamk in po izklicni ceni 10,14 milijona evrov jih je kupila hčerinska družba NKBM, KBM Leasing. Nekaj tednov pozneje pa jih je oddala v najem Kraterju, skupini iz kroga podjetij v lasti tako imenovanega tiskarskega barona Martina Odlazka. Novinarje so večinoma prezaposlili, večina pa je pristala na precej nižjih plačah. Sindikat, ki ga je vodila Alma Sedlar, se s tem ni strinjal.

***

V soboto, 21. aprila, smo prejeli pojasnilo družbe Salomon, d. o. o.:

V zvezi z objavo o predčasni prekinitvi delovnega razmerja z Almo M. Sedlar, do nedavnega glavno in odgovorno urednico revije Obrazi, ostro zanikamo navedbe, da naj bi bila predčasna odpoved delovnega razmerja z Almo M. Sedlar posledica njene sindikalne dejavnosti, temveč obstajajo utemeljeni in resni razlogi, zaradi katerih je bilo nadaljevanje delovnega razmerja onemogočeno.

Zaradi postopka, ki je še v teku in zaradi zagotavljanja varstva osebnih podatkov, ne moremo podati drugih izjav.