Odpuščena Sedlarjeva bo tožila družbo Salomon

Gregor Repič je z odpovedjo delovnega razmerja odgovorni urednici revije Obrazi domnevno kršil kolektivno pogodbo.

Objavljeno
24. april 2012 16.08
Ni. Č., Delo.si, M. A., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, M. A., notranja politika

Ljubljana - Izredna odpoved delovnega razmerja glavni in odgovorni urednici revije Obrazi Almi M. Sedlar, ki je tudi predsednica indikata novinarjev Dela Revij, je po oceni pravnega zastopnika Sindikata novinarjev Slovenije Andreja Poharja napad na osebno integriteto Sedlarjeve, na novinarstvo in sindikalno ravnanje. Po njegovih besedah bodo zato vložili tožbo proti skupini Salomon.

Kršitev kolektivne pogodbe

Po Poharjevih besedah Sedlarjevi kot sindikalni zaupnici ni mogoče odpovedati delovnega razmerja, razen v primerih nezakonitega ravnanja. Sedlarjeva pa ni storila nič nezakonitega, zato, poročanju STA, Pohar meni, da je že sama odpoved nezakonita. Prav tako se Jurančič in Pohar danes nista spomnila, da bi se v slovenskem novinarstvu že zgodilo, da bi sindikalni zaupnik dobil odpoved, tudi sicer pa se je to zgodilo v zelo skromnem številu primerov.

Ob tem je Pohar spomnil še, da je bila Sedlarjeva odgovorna urednica, zakon o medijih pa določa, da treba pred razrešitvijo odgovornega urednika pridobiti mnenje uredništva. Z uredništvom se ni nihče posvetoval, je pojasnil in dodal, da je uredništvo na vodilne naslovilo izraz podpore.

Sindikat je danes vložil zahtevo, da se odpoved zadrži do odločitve sodišča oziroma začasne odredbe sodišča. Ker pa je delodajalec Sedlarjevi istočasno izrekel prepoved opravljanja dela, bo v tem obdobju do odločitve sodišča dobivala polovično plačo, delati pa ne bo smela. Zoper tako prepoved v tej fazi postopka ni pravnega sredstva je razložil Pohar, se pa to lahko sankcionira v okviru odločitve sodišča.

Direktor užaljen odpustil sindikalno zaupnico

Poročali smo, da je Sedlarjeva dobila odpoved, ker je užalila direktorja celotne skupine Salomon (Krater pa je večinski družbenik Salomona) Gregorja Repiča, ki jo zaradi tega tudi civilno toži. Užalila naj bi ga, ker je dvakrat izjavila, da jo šikanira in nad njo izvaja mobing. Direktor dokazuje, da je res prav nasprotno, in sicer, da ona žali in šikanira svoje sodelavce.

»Direktor jo je očitno hotel takoj postaviti na cesto, saj ji ni dal odpovedi, s katero bi moral soglašati sindikat, pač pa je kršil zakon o delovnih razmerjih in je sindikalni zaupnici z izredno odpovedjo odrekel pravice do pravnega varstva,« je dejal predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič. 

Repič je znova zanikal, da je razlog za predčasno prekinitev delovnega razmerja z Almo M. Sedlar njeno sindikalno delovanje.

Eden od očitkov nadrejenih Sedlarjevi je tudi ta, da je Sedlarjeva vložila zahtevo za odpravo kršitev delovnega razmerja, je dodal Pohar. Spomnil je, da vodilni v družbi omenjajo, da je Sedlarjeva zahtevala višjo plačo. Sedlarjeva pa je, po poročanju Slovenske tiskovne agencije, danes pojasnila, da ni šlo le za njeno plačo, ampak da je sindikat takrat po večmesečnem opozarjanju vložil prijavo na delovni inšpektorat zaradi številnih nepravilnosti.

Pohar je nadaljeval, da nekatera vprašanja, denimo notranji akti, plače, uredniška politika in samo delovanje uredništva Obrazi niso urejena že od prevzema revij avgusta lani, Sedlarjeva pa se je zavzemala, da se te stvari uredijo.