Odpustili predstojnika inštituta za anatomijo

Zgodba o domnevnem prodajanju človeških trupel je marsikaterega Ravnikovega zdravniškega kolega šokirala.

Objavljeno
16. november 2015 22.02
Profesor doktor Dean Ravnik predstojnik Inštituta za anatomijo medicinske fakultete 04.septembra 2015 [Ljubljana,Dean Ravnikmedicinska fakulteta,anatomija,zdravstvo,profesorji,doktorji]
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Prof. dr. Deanu Ravniku so po 23-letnem vodenju inštituta za anatomijo in štiri leta pred upokojitvijo četrtega novembra na medicinski fakulteti vročili izredno odpoved delovnega razmerja.

To so storili, ker je domnevno trupla oziroma njihove dele, ki so bila darovana inštitutu za učne in raziskovalne namene, prodajal naprej brez soglasja medicinske fakultete, a z njenim logotipom.

V skladu z deontologijo

Medicinsko fakulteto je o sumih nepravilnosti septembra obvestila finančna uprava. Davčni inšpektorji so preverjali določene račune, ki so se nanašali na ravnanje s trupli. Po neuradnih informacijah naj bi imeli računi v glavi logotip fakultete, a ta o njih ni vedela ničesar, denar pa naj bi odtekal drugam. Petega oktobra je Ravnik dekanu medicinske fakultete Dušanu Šuputu priznal zmotno ravnanje pri pisanju nekaterih računov. »Menil je, da bo dobil le opomin, a kaj ko imajo storjena dejanja kazensko razsežnost,« je pojasnil dekan. Ravnik je zato odstopil s položaja predstojnika, proti njemu pa so začeli voditi postopek prenehanja delovnega razmerja, ki se je pred kratkim končal z vročitvijo izredne odpovedi.

Odpuščeni predstojnik je povedal, da so na inštitutu vsa leta njegovega vodenja delali popolnoma skladno z medicinsko etiko in deontologijo. Da bi se opravljala kakršnakoli prodaja trupel, pa je popoln absurd, je še poudaril.

Od 50 do 60 trupel na leto

V prvih 36 letih po ustanovitvi inštituta je oporoko z določilom, da svoje telo po smrti zapuščajo inštitutu, naredilo 450 ljudi, zdaj je takšnih okoli osemsto na leto, lani jih je bilo več kot 550. V resnici prejme inštitut na leto od 50 do 60 teles, lani jih je prejel 57. »Ker se naši zdravniki učijo na pravih telesih, ne pa na računalnikih in plastičnih lutkah, ima Slovenija veliko prednost pred drugimi državami, saj so naši zdravniki bolje usposobljeni. Tudi naši kirurgi, ki naštudirajo kakšno operacijo v tujini in preden operirajo domačega bolnika, pridejo na generalko k nam. Šele ko postopek dobro obvladajo, gredo v operacijsko dvorano,« je septembra, nekaj dni pred odkritjem spornih dogajanj, za Delo povedal Ravnik. Tedaj je rekel še, da nam mnogi zavidajo, da imamo takšne možnosti: »Medicinski centri hočejo organizirati mednarodne šole, a nimajo teles. V vseh državah se ljudje ne zapuščajo znanosti. A v zvezi s tem ni pravega pravila. Podobno pogosto kot v Sloveniji se zapuščajo še v Avstriji, v južni in srednji Nemčiji, Franciji, Kataloniji, na Češkem, Slovaškem ter Madžarskem, drugje pa ne.«

Darovanje telesa v medicinsko znanstvene namene je stroškovno ugodno, saj inštitut prevzame stroške prevoza in pogreba, ki je anonimen. Telo ali dele telesa, dokler jih ne potrebujejo za učne ali raziskovalne namene, fiksirajo v formalinu ali pa jih zamrznejo.

Presenečeni kolegi

Zgodba o domnevnem prodajanju človeških trupel oziroma njegovih delov je marsikaterega Ravnikovega zdravniškega kolega presenetila in šokirala. Ravniku vsi po vrsti pripisujejo vrhunskost in strokovnost. Nekdanja predsednica zdravniške zbornice dr. Gordana Kalan Živčec, ki je Ravnika sodno preganjala zaradi očitkov, da je kriva za slab ugled zdravniške zbornice, da je arogantna, paranoična in širi neresnice, a sta se kasneje poravnala, je povedala, da bi ji bilo žal, če bi se njegova akademska kariera končala na tako dramatičen in boleč način.

Na včerajšnji redni seji senata medicinske fakultete so se seznanili z Ravnikovim odhodom, o dogajanju pa niso razpravljali.