Odsek Keltike tudi uradno odprt

Evropa prispevala večino, odslej bo vse slonelo na državnem proračunu. Načrtov je veliko.

Objavljeno
12. november 2015 23.47
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Deset kilometrov državne ceste Keltika med Bačo pri Modreju in Želinom je posodobljenih že od poletja, toda uradno so cesto odprli šele včeraj. Več kot dve leti trajajoča obnova, ki je na trenutke zahtevala izjemno strpnost voznikov, je stala dobrih 21 milijonov evrov.

»Ti kraji so zdaj nekoliko bliže Ljubljani, to pa še zdaleč ne pomeni, da smo blizu tega, kar je še treba postoriti na četrti razvojni osi. Z obnovo smo nakazali, kakšna mora biti pot, na teh odsekih pa bo treba še veliko vlagati,« je povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Posodobljena Keltika je po škofjeloški in gornjevaški obvoznici tretja letošnja večja dokončana naložba na četrti razvojni osi, ki jo je v 85 odstotkih financiral Evropski sklad za regionalni razvoj. V prihodnji finančni perspektivi toliko denarja ne bo več na voljo, priznava minister: »Naložbe bo treba financirati s proračunskim denarjem.«

Na severnem Primorskem so načrtovani obnova devetih mostov med Novo Gorico in Vršičem, dodaten odsek na Keltiki, gradnja viadukta pri Kobaridu, pridobivanje gradbenega dovoljenja z odkupom zemljišč za tolminsko obvoznico, umeščanje v prostor predora Trebuša, študija različic za idrijsko obvoznico s predorom do Spodnje Idrije, v dveh letih pa naj bi našli še traso za predor Cerkno–Hotavlje.