Odškodninski tožbi za posojilo Komunale nogometašem

Večina posojila, ki ga je nogometnemu klubu Mura 05 leta 2012 dalo soboško javno podjetje Komunala, še vedno ni vrnjena.

Objavljeno
27. maj 2015 19.51
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Maja 2012 je takratni soboški župan Anton Štihec s hitro akcijo poskušal rešiti nogometni klub Mura pred izpadom iz lige in finančnim propadom, zato je javno podjetje Komunala takrat moralo na hitro odobriti 250.000 evrov posojila za nogometaše. Sedaj bo novo vodstvo Komunale proti vsem odgovornim vložilo odškodninsko tožbo.

Soboški nogometni klub namreč Komunali vse do sedaj ni vrnil večine posojila, čeprav bi ga morali vrniti v enem letu. Nogometno društvo Mura 05, ki je tik pred stečajem in brez denarja, tako Komunali še vedno dolguje slabih 190.000 evrov in obresti in v novi občinski upravi ter v vodstvu Komunale, katere ustanoviteljica je mestna občina, so se odločili za odškodninske tožbe.


Tako bodo sprožili postopek zoper bivšega direktorja Komunale Draga Šiftarja, po sklepu s seje mestnega sveta izpred tedna dni pa bodo ugotavljali tudi odškodninsko odgovornost bivšega župana Antona Štihca kot tretje osebe, ki je vplivala na dogajanje.


Zapletlo se je le pri odločanju o soglasju za vložitev odškodninske tožbe zoper člane takratnega nadzornega sveta Komunale, saj so mestni svetniki prejšnji četrtek namenoma preložili glasovanje o soglasju na naslednjo sejo mestnega sveta zato, da bi zanje zadeva zastarala (rok zastaranja je 29. maj). Novi župan Aleksander Jevšek se s takšno posredno »pomilostitvijo« nadzornega sveta ni strinjal in je sklical dopisno sejo, da bi še prehitel zastaralni rok. Toda tudi po tej poti ni bilo uspeha, saj so stranke očitno zaščitile svoje nekdanje ali sedanje člane ali svetnike in večina soglasja za tožbo nadzornikov ni dala. Komunala zoper Ernesta Ebenšpangerja, Marka Martinuzzija, Karla Žekša, Rudolfa Horvata in Karla Šooša tako ne bo mogla vložiti tožbe.


In kaj takšnega se je dogajalo maja 2012? Nogometno društvo Mura 05 je bilo takrat v hudih finančnih težavah, imelo je blokirane vse račune, iztekal pa se je rok za vplačilo obveznosti za licenco za tekmovalno sezono 2012/2013 v prvi slovenski nogometni ligi. Potem, ko iskanje denarja pri lokalnih podjetjih ni bilo uspešno, je po navedbah direktorja občinske uprave Srečka Đurova takratni župan Anton Štihec skupaj z drugimi našel novo možnost posojila občine nogometašem po ovinkih. Nadzorniki javnega podjetja Komunala so zato 28. maja ob prisotnosti župana razpravljali o posojilu dva tedna pred tem ustanovljenemu novemu ŠD Nogometna šola Mura 05 (ker je imelo staro ND Mura 05 blokirane račune). Toda vodstvo Komunale - takrat je bil direktor Drago Šiftar - je menda postavilo pogoj, da jim občina najprej pokrije del izgube za preteklo leto, zato je župan še istega dne ustno odredil nakazilo občine Komunali za pokritje izgube, čeprav je mestni svet o tem odločal šele tri dni pozneje. Naslednji dan so nadzorniki (razen Karla Šooša, ki ga na sejo ni bilo) potrdili posojilo Nogometni šoli Mura 05 in Komunala je večino denarja nemudoma nakazala na njihov račun, z delom denarja pa so neposredno poplačali upnike starega ND Mura 05. Še istega dne je z novo posojilno pogodbo Nogometna šola Mura 05 dobljeno posojilo posodila naprej Nogometnemu društvu Mura 05, da je to lahko pokrilo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije.


Po pravnem mnenju, ki si ga je pridobila Komunala, so nadzorniki in direktor Šiftar ravnali v nasprotju z načeli dobrega in skrbnega gospodarja, saj so dali posojilo brez ustreznih zavarovanj in nezanesljivemu posojilojemalcu. Takratni župan Štihec pa naj bi ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je zgolj ustno in brez predhodnih postopkov odredil nakazilo iz občinskega proračuna Komunali za pokritje izgube, še preden so o tem razpravljali in odločili mestni svetniki.


Štihec je včeraj zatrdil, da z odrejenim nakazilom ni bilo nič narobe, saj naj bi svetniki pokrivanje izgube Komunale predvideli že s sprejeto postavko v občinskem proračunu in so torej bili seznanjeni z zadevo, dejal pa je tudi, da predlog sklepa o soglasju za odškodninsko tožbo proti njemu ni bil vložen v skladu s poslovnikom mestnega sveta, saj je bil vložen na sami seji mestnega sveta.


Novi direktor Komunale Tadej Ružič pa je včeraj dejal, da bo njihovo podjetje ne glede na pripombe danes vložilo tožbi zoper Antona Štihca in bivšega direktorja Draga Šiftarja, ne razume pa svetnikov, ki so onemogočili, da bi se stvari prišlo do dna tudi kar se odgovornosti članov nadzornega sveta tiče.