Odslej na Hrvaško tudi čez Starod

Na meji med Slovenijo in Hrvaško so odprli nov mednarodni mejni prehod Starod, ki spada pod občino Ilirska Bistrica in zaposluje približno 70 ljudi.

Objavljeno
16. marec 2007 18.20
Na novem mejnem prehodu je zaposlenih okrog 70 ljudi.
Ilirska Bistrica - Na meji med Slovenijo in Hrvaško je bil danes uradno odprt nov mednarodni mejni prehod Starod. Kot je ob svečani otvoritvi mejnega prehoda dejal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep, se Slovenija s tem bliža pomembnemu cilju članstva v Evropski uniji, to je vstopu v schengensko območje.

Javni sektor, predvsem policija in carina, sta po Repovih besedah pomembno prispevali k dobri pripravi Slovenije na vstop v schengensko območje. Prepričan je, da bo Slovenija konec leta 2007 odpravila nadzor na kopenskih mejah kot ena najbolje pripravljenih kandidatk za schengenski sporazum.

Novi mejni prehod je bližje mejni črti in hrvaški strani mejnega prehoda kot dosedanji, po Repovih besedah pa ponuja optimalne možnosti za delo približno 70 zaposlenim policistom in carinikom. Po njegovih besedah tudi povsem zadostuje standardom o varovanju zunanje meje schengenskega območja.

Župan občine Ilirska Bistrica, v kateri se mejni prehod Starod nahaja, Anton Šenkinc, je izrazil upanje, da meje med Slovenijo in Hrvaško kmalu ne bo več, saj je, kot je poudaril, na tem območju pred osamosvojitvijo Slovenije nikoli tudi ni bilo.

Novi mejni prehod se razteza na 3,5 hektarja površine. Razdeljen je na tri ploščadi: ena je za potniški promet, drugi dve pa sta namenjeni vstopnemu in izstopnemu blagovnemu prometu. Policijski in carinski objekti na prehodu ter objekti za nujne spremljajoče dejavnosti zavzemajo 1586 kvadratnih metrov.

Naložba je vredna 5,7 milijona evrov. Od tega je Slovenija 3,12 milijona evrov pridobila iz programa Phare. Novi mejni prehod so zgradili v manj kot letu dni.