Odstavljena, ker ni hotela zboleti

Marko Brecelj je s plastično puško in skupino članov sveta preprečil Nataši Sukič, direktorici Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij vstop v njeno nekdanjo pisarno.

Objavljeno
03. december 2004 11.24
Ljubljana – Direktorica Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) Nataša Sukič je v četrtek prišla v službo, misleč, da bo podpisala pogodbo o podaljšanju delovnega razmerja še za tri leta, a ni mogla niti vstopiti v pisarno, ker so jo ustavili člani sveta zavoda, ki so od polnoči dalje stražili ob vhodu. Sukičevo so razrešili delovne obveznosti na mestu direktorice na torkovi izredni seji, ko so sprejeli sklep, da zaradi razhajanja v načelih in pristopih ne bodo podaljšali pogodbe.

Barikada pred pisarno


»Najprej sem tik pred vhodna vrata v objekt parkiral svoj avto in stražil pred pisarnami. Nato je prispela Sukičeva in hotela vstopiti v svoj delovni prostor, a sem ji to preprečil,« je povedal Marko Brecelj, član sveta CNVOS, ki je s plastično puško na rami ponazarjal svojo varovalno spretnost. Da jim ne bo treba bedeti še naslednje noči, so zamenjali nekaj ključavnic. Brecelj to zagovarja s sklepi, sprejetimi na izredni seji 30. novembra, na kateri so sklenili, da direktorici ne bodo podaljšali pogodbe. Delovno razmerje v centru je tako končala 1. decembra, saj »nima pravne podlage za izvrševanje mandata,« pravi Brecelj, ki mu je v bran že stopil Miro Senica.

Primopredajo so hoteli opraviti že dan pred potekom mandata, vendar niso bili uspešni, saj jih je Sukičeva zavrnila. »Z njo se razhajamo v stališčih oziroma pogledu na razvoj nevladnega sektorja,« pravi Brecelj. Sukičevi očita, da »obvlada politične intrige, je nesposobna in je pomagala etatizirati nevladni sektor ter ga birokratizirati«. Njeno mesto bo v prehodnem obdobju, ko bodo poskušali na zavodu ločiti strokovne in izvršne funkcije, do izvolitve novega predsednika, čigar ime še ni znano, zasedel Borut Osonkar, sicer tudi zunanji sodelavec mariborske Pekarne.

Začelena, nezaželena direktorica

Nataša Sukič je bila presenečena nad »prepovedjo vstopa do pisarniških prostorov in nenavadnega ukrepa, ki se je zgodil kar čez noč «. Verjame, da podaljšanje pogodbe ne bi smelo biti sporno, saj ji je nov mandat omogočil javni razpis, na katerem je bila izbrana med 38 kandidati. Nelegitimno se ji zdi, da so jo razrešili na dopisni seji, ne da bi ji dokazali krivdo. »Rekli so mi le, da je bilo moje delo netransparentno in neučinkovito,« pravi Sukičeva in dodaja, da so jo nekateri od članov sveta »izsiljevali, naj odstopim zaradi zdravstvenih razlogov. Ker nisem bolna, sem njihov predlog zavrnila«. Zatrjuje, da je bila pripravljena odstopiti položaj drugemu kandidatu, vendar ni bilo nikogar, ki bi mu predala svoja dela.

Delo dosedanje direktorice centra za informiranje je ocenil še Fedor Černe iz službe vlade za evropske zadeve, urada, ki centru prispeva skoraj polovico denarja za delo – lani je ves proračun znašal 75 milijonov tolarjev. Kot je dejal, »pogodbene obveznosti redno izpolnjujejo, uspešno sodelujejo pri strategiji razvoja in vzpostavitvi sistema informiranja «. Ne vidi razloga, da ne bi podaljšali podpore, želijo si le, da bi center še naprej izpolnjeval dogovore in nenazadnje rešil tudi notranja razhajanja.