Odstop Lukačičeve iz zdravstvenih razlogov

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič je iz zdravstvenih razlogov podala odstopno izjavo. Premier Janša je odstopno izjavo že prejel.

Objavljeno
10. januar 2007 19.58
Peter Vrisk
Ljubljana - Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes prejel odstopno izjavo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marije Lukačič, v kateri ta navaja, da odstopa zaradi zdravstvenih razlogov, je sporočil Valentin Hajdinjak, tiskovni predstavnik vlade.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so bile v času mandata ministrice Marije Lukačič izpeljane vse ključne naloge za nemoteno izvajanje ukrepov skupne kmetijske politike EU, priprave na predsedovanje Slovenije Evropski uniji so potekale dobro, ministrstvo pa je bilo tudi med uspešnejšimi pri uresničevanju normativnega programa Vlade RS.

V skladu s poslovnikom Državnega zbora RS bo premier odstopno izjavo posredoval predsedniku državnega zbora s prošnjo, da jo uvrsti na prvo naslednjo sejo, na kateri bi se poslanke in poslanci z njo seznanili. V nadaljevanju pa bo Državnemu zboru RS v imenovanje predlagal tudi novega ministra ali ministrico. Do takrat bo tekoče posle na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opravljala dosedanja ministrica Marija Lukačič.

Kdo jo bo nasledil?

Po prvih informacijah naj bi Lukačičevo nasledil Peter Vrisk, državni svetnik in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), popoldne pa smo izvedeli, da je bolj verjeten naslednik Iztok Jarc, sedanji veleposlanik RS v Izraelu.

KGZS ne komentira morebitnega imenovanja Vriska za ministra

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je za odstop ministrice Lukačičeve izvedela iz medijev. Medtem ko se v javnosti kot možnega kandidata za ministra omenja predsednika zbornice Petra Vriska, ta še ni prejel uradne ponudbe, zato tega zbornica ne more komentirati, so sporočili iz KGZS.

Odzivi politični strank

V koalicijski SDS odstop ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marije Lukačič obžalujejo, saj menijo, da je bila ministrica pri svojem delu izjemno uspešna. "Morda je bila vaša in javna presoja nekoliko drugačna, a dejstvo je, da v tem mandatu ni bilo več toliko zvezdništva na kmetijskem ministrstvu, ampak se je pristopilo k resnemu delu in v teh dveh letih praktično ni bilo afer, ki bi spremljale to področje," je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Ministrica Lukačičeva je bila po mnenju SDS izredno učinkovita tudi na področju zakonodaje, pa tudi na področju zagotavljanja virov za poplačilo obveznosti do kmetov, je dejal Tanko, ki pa morebitnega kandidata SDS za položaj novega kmetijskega ministra ni razkril.

Po besedah Mirana Potrča, vodje poslanske skupine SD, zamenjava potrjuje ocene stranke, da vlada potrebuje osvežitve, saj v sedanji sestavi ne bo mogla uspešno opraviti vseh nalog doma in kot predsedujoča EU. "Zato naj te zamenjave predsednik vlade opravi čim prej. Predlagana zamenjava je zato pričakovana in razumljiva, saj je bilo na kmetijski resor mnogo pripomb. Razlogov za odstop zato ne želimo komentirati" so še sporočili iz SD.

V opozicijski LDS so odstop Lukačičeve pričakovali že dlje časa. "Vedeli smo, da je bila zadeva začasna, pričakovali pa smo, da se bo to zgodilo že pred lokalnimi volitvami. Očitno je premier vlade Janez Janša želel ohraniti dober zunanji videz vlade in je počakal na povolilni čas," je v Ljubljani pojasnil poslanec LDS Geza Džuban.

V prihodnje poslanci LDS pričakujejo, da bo naslednik ministrice "zadeve konsolidiral kolikor se pač da in da bodo zadeve tekle normalno naprej", je dejal Džuban, ki pa ni želel razkriti, koga bi si v LDS želeli videti na mestu položaja novega kmetijskega ministra oziroma ministrice. Kot pravi, "morebitna sugestija ali pripombe tako ali tako ne bi bile upoštevane".

"Ker je ministrica Lukačičeva navedla zdravstvene razloge za svoj odstop, jih je treba v celoti spoštovati," je povedal predsednik SLS Janez Podobnik. Dejal je, da je sedaj na potezi predsednik vlade. SLS sedaj vodi tri resorje, o prevzemu kmetijskega resorja se niso "z nikomer in nikjer pogovarjali," je dejal Podobnik. Dodal je, da bi se, če bo premier ocenil, da bi lahko uspešno vodili še četrti resor, "s takim izzivom v SLS vsekakor soočili".

V NSi odstop Lukačičeve ter njene razloge za odstop spoštujejo, je povedal predsednik poslanske skupine stranke Jožef Horvat. Sodelovanje ministrice z njihovo poslansko skupino in tudi odborom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga NSi vodi, Horvat ocenjuje kot pozitivno. "Ministrica je delala dobro," je dejal.

Po osebnem mnenju nekdanjega predsednika in sedaj člana odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Alojza Soka iz NSi je Lukačičeva delala zelo dobro. Njen odstop ga je presenetil. Še zlasti, ko je predsednik vlade demantiral njegovo navedbo, da bo prišlo do zamenjave še treh ali štirih ministrov, je bil prepričan, da je z ministrom Drobničem zadeva končana.

Po Sokovih besedah je predsednik KGZS Peter Vrisk, ki se omenja kot naslednik Lukačičeve, dober poznavalec slovenske kmetijske politike. "Vendar je skozi vodenje KGZS precej zvezan na delovanje na kmetijskem področju v preteklosti. Mislim, da mu bo sedaj marsikaj, kar ni bilo dobro, očitano," je povedal Sok. O primernih imenih za nasledstvo na kmetijskem ministrstvu Sok ni želel govoriti.

V DeSUS obžalujejo odločitevLukačičeve, ki je danes podala odstopno izjavo, "saj je delo opravljala korektno in dobro. Razumemo pa tudi njeno skrb za zdravje, oz. razloge, ki jih je navedla v svoji odstopni izjavi," so zapisali v sporočilu za javnost. V DeSUS pričakujejo, da bo predsednik vlade na to odgovorno in izpostavljeno mesto predlagal ustrezno kandidatko,oz. kandidata.

Žveglič: Lukačičeva se kot ministrica ni najbolje znašla

V Sindikatu kmetov Slovenije v odzivu na današnji odstop ministrice Lukačič poudarjajo, da jih kadrovske zadeve ne zanimajo. Ocenjujejo pa, da se Lukačičeva na položaju kmetijske ministrice ni najbolje znašla. " Določene zadeve je opravila dobro, pri drugih pa ni imela najbolj srečne roke, predvsem ne pri izbiri sodelavcev," je ocenil predsednik sindikata Roman Žveglič.

Na vprašanje, kako komentira ugibanja, da naj bi Lukačičevo nasledil predsednik KGZS Peter Vrisk, je Žveglič odvrnil, da si želi, da bi novi minister poznal problematiko razvoja podeželja, slovenske kmetijske politike in skupne evropske kmetijske politike.

Poleg tega si želi, da bi si naslednik izbral kompetentno ekipo in da bi z delom začel čim prej. Dela na ministrstvu je po Žvegličevih besedah dovolj; čim prej je treba sprejeti programa razvoja podeželja, v resorju pa je treba rešiti tudi vrsto zapletov.