Odstopil predsednik ZZB Janez Stanovnik

Najverjetneje ga bo nasledil nekdanji obrambni minister Tit Turnšek.

Objavljeno
08. oktober 2013 16.06
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana - Predsedstvo Zveze združenj borcev za vrdnote NOB je danes sprejelo izjavo njihovega dosedanjega predsednika Janeza Stanovnika, da iz zdravstvenih razlogov ne more več opravljati te odgovorne naloge.

Predsedstvo je predlagalo glavnemu odboru, da njegov predlog o predčasni razrešitvi sprejme in hkrati Stanovnika razglasi za častnega predsednika.

Predsedstvo meni, da naj bi novega predsednika zveze izvolili iz vrst najaktivnejših sedanjih članov ZB, ki so v Zvezi in v javnosti doslej nesporno izpovedovali popolno privrženost vrednotam narodnoosvobodilnega boja in s tem zavezanost demokratičnemu razvoju Republike Slovenije po načelih pravne in socialne države in ki so sposobni povezovalno in ustvarjalno sodelovati pri delovanju in nadaljnemu razvoju zveze kot pluralne in nestrankarske organizacije civilne družbe na temelju pozitivnega spomina in vrednot NOB.

Upoštevajoč te kriterije predlaga predsedstvo, da glavni odbor izvoli za predsednika z veljavnostjo do konca tega mandata, oziroma do 27. septembra leta2015 in z možnostjo ponovne izvolitve Tita Turnška, nekdanjega obrambnega ministra in veleposlanika na Kitajskem.

Prvi odzivi na odstop

Predsednik litijske ZZB in nekdanji župan Mirko Kaplja se je nad novico zgrozil in jo obžaloval. »Če gre res za zdravstvene razloge potem moramo njegovo odločitev spoštovati. Veliko je dal našemu narodu, zato bo zmeraj spoštovan in dobrodošel povsod, kamor bo prišel,« je za spletno Delo povedal Kaplja.

»To je veliko presenečenje in velika škoda za našo organizacijo,« je v prvem odzivu povedal predsednik grosupeljske ZZB Franc Štibernik.

»To so notranje zadeve zveze borcev, zato odstopa Stanovnika ne bom komentiral,« pa je dodal nekdanji generalni sekretar v vladi Janeza Janše Božo Predalič (SDS).