Odstopila zaradi uzurpacije Počka

Poček Margareta Srebotnjak Borsellino: Ali poštena odškodnina za odvzem ali pa nič vojaških vaj – Sledili ji bodo tudi Pivčani

Objavljeno
21. oktober 2013 21.22
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Postojna – »Ministrstvo za obrambo se o Počku ne pogaja, pač pa naše argumente preprosto ignorira,« je včeraj v odstopni izjavi zapisala podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino. Postojnčane poziva, naj preprečijo sprejetje državnega prostorskega načrta (DNP) za Poček, če ne bo usklajen z njihovimi stališči.

Zatikanja med pogajalci ministrstva za obrambo (Mors) in postojnskimi pogajalci o odškodninah za obremenjevanje okolja in prebivalstva z vojaškimi dejavnostmi, povezanimi z osrednjim vadiščem Slovenske vojske, se vlečejo najmanj od leta 2008, več kot 70 odstotkov udeležencev občinskega referenduma leta 2000 pa je že tedaj povedalo, da hočejo ukinitev vadišča. Vodji postojnskega dela koordinacijske skupine za izvajanje medsebojnega dogovora Margareti Srebotnjak Borsellino, ki je ves čas zahtevala zakonsko ureditev razmerja med občino in ministrstvom, pa je prekipelo po seji skupine prejšnji četrtek.

»Dali nam niso niti tako pomembne informacije, ali so v postopku sprejemanja DPN za Poček upoštevali pripombe občine,« je v nepreklicni odstopni izjavi zapisala Srebotnjak Borsellinova, ki ocenjuje, da bodo, če bo DPN res že novembra sprejet, Postojnčani kot edino pravno sredstvo lahko uporabili samo še ustavno presojo. Pozimi 2010 je bila namreč ne Postojnskem in Pivškem burna javna obravnava osnutka DPN za vojaško vadbeno območje od Postojne do Bača v občini Ilirska Bistrica, katere in koliko pripomb bo ministrstvo upoštevalo, pa javnosti nihče ni povedal.

Pogajalska skupina brez teže

Izvajanje medsebojnega dogovora se je izboljšalo vsakič, ko je vlado prevzel Janez Janša, opozarja podžupanja, ki se prejšnjemu predsedniku vlade pa tudi poslancu, nekdanjemu ministru Zvonetu Černaču, ki je bi do izvolitve v državni zbor postojnski podžupan, zahvaljuje za upoštevanje določb dogovora.

Občina Postojna je med letoma 2004 in 2008 pridobila 1,3 milijona evrov za obnovo lokalnih cest in vodovodov, v istem času pa je neodplačno od države pridobila še nekdanji dom JLA, vojaško skladišče in sedem stanovanj v Postojni za skoraj 1,4 milijona. Aneks o gradnji centra za zaščito in reševanje, ki so ga k dogovoru podpisali v času naslednje, Pahorjeve vlade, je ostal samo podpisan list papirja, obveznosti pa so poravnali le s 33.000 evri. V času druge Janševe vlade je občina na podlagi spremenjenega občinskega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča prejela pol milijona tega nadomestila, država pa je svoje obveznosti poravnala s prenosom 13 stanovanj, vrednih 630.000 evrov, in še dvema nepremičninama, vrednima 71.000 evrov. Ob približno 120.000 evrih, kolikor še znaša državni dolg, pa je za letošnje leto minister Roman Jakič Postojnčanom obljubil le 75.000 evrov od »do« 260.000 evrov, kolikor po dogovoru znaša letna obveznost ministrstva. Od novega davka na nepremičnine pa si občina lahko obeta samo še 47.000 evrov prihodka.

Postojnska podžupanja je odstopila, ker pogajalska skupina nima nobene teže več, odstop od pogodbe z Morsom pa je včeraj za Delo napovedal tudi pivški župan Robert Smrdelj. Mors, ki bi moral v pivške infrastrukturne naložbe prispevati do 100.000 evrov na leto, občini dolguje 330.000 evrov za obveznosti iz preteklih let, še 200.000 evrov za sofinanciranje gradnje ceste Bač–Zagorje in še 65.000 evrov za sofinanciranje obnove ceste v Petelinjah. »Ker smo jim preveč zaupali oziroma zaradi besedice 'do' pred zneskom letne odškodnine v pogodbi, z nami lahko uspešno manipulirajo.« Srebotnjak Borsellinova napoveduje uporabo še drugih načinov za pravične odškodnine in preprečitev sprejetja DPN za Poček. Pojasnila z Morsa še čakamo.