Odstranjevanje drevja v državnih gozdovih za nepooblaščene osebe kaznivo

Ta dela lahko opravljajo izključno strokovno usposobljeni delavci.

Objavljeno
06. marec 2014 17.27
uho*secnja dreves
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS opozarja, da je v državnih gozdovih kljub trenutnim izrednim razmeram zaradi nedavnega žledoloma vsako odstranjevanje drevja s strani za to nepooblaščenih oseb kaznivo. Odstranjevanje drevja je za neusposobljene osebe tudi nevarno, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sklad kot upravljavec gozdov v lasti države opozarja, da je odstranjevanje drevja iz gozdov (pobiranje vej ...) za neusposobljene osebe še vedno nevarno, zato ta dela opravljajo izključno strokovno usposobljeni delavci.

Sklad bo v primeru, da bo odkril kršitelje, ki bodo nepooblaščeno odvažali les ali ostanke lesa iz državnih gozdov, tovrstne kršitve kot krajo lesa prijavil organom pregona.

Slovenijo je med 30. januarjem in 10. februarjem doletela največja naravna nesreča v zgodovini države. Ledeni oklep je povzročil veliko škodo in zahteval tri smrtni žrtvi.

Največja škoda je nastala na prometni in energetski infrastrukturi, kjer je že ocenjena na več kot 130 milijonov evrov, škode v gozdovih pa je za 194 milijonov.