Odvzem premoženja po pravnomočni obtožnici

Danes bo v državnem zboru javna predstavitev mnenj o predlogu zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki ga je pripravila stranka Zares.

Objavljeno
15. februar 2011 20.16
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Predstavitev organizira odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, ki se bo kot matično delovno telo prihodnje dni opredeljevalo do enega izmed osrednjih vprašanj učinkovitega boja proti gospodarskemu kriminalu in kriminalni združbi.

Strokovna in širša javnost naj bi med drugim odgovorili na vprašanje, ali bi bilo za uspešno zaplembo nezakonito pridobljenega premoženja treba uvesti – namesto predlagane smiselne kombinacije civilnega in kazenskega postopka – civilni postopek (brez obsodilne sodbe v kazenskem postopku) odvzema tega premoženja ali kazenski postopek (pravnomočna obsodilna sodba) ali davčni postopek.

Minister za pravosodje Aleš Zalar nam je pred današnjo javno predstavitvijo mnenj povedal, da so se (tudi po včerajšnjem sestanku z Zaresom) odločili za kombinacijo kazenskega in davčnega postopka. V kazenskem postopku je odvzem nezakonito pridobljenega premoženja mogoč, ko je obsodilna sodba pravnomočna, kar lahko traja zelo dolgo. Tudi na podlagi pripomb vrhovnega sodišča bodo tako pripravili rešitve, po katerih bo že pravnomočna obtožnica zakonska podlaga za zavarovanje oziroma odvzem tako pridobljenega premoženja.

Davčna uprava republike Slovenije (Durs) bo pristojna za vodenje davčnega postopka, v katerem že danes veljajo pravila obrnjenega dokaznega bremena. Davkarija lahko že zdaj odmeri davek od premoženja nezakonitega izvora, zdaj pa bo ga lahko tudi odvzela. Tako se možnosti odvzema premoženja, ki izvira iz kaznivega dejanja in zavarovanja premoženja, če gre za sum, da nezakonito pridobljeno premoženje izvira iz kaznivega dejanja, pridružuje še možnost zavarovanja takšnega premoženja v upravnem postopku, kjer ima glvno besedo Durs, je pojasnil Aleš Zalar.