Odziv Dela: Rezultate DNK sprejemamo kot dejstvo, kot znanstveni dokaz

S tem se je razpletla zgodba, ki smo jo raziskovali dolgo in temeljito in kot prvi medij objavili 28. avgusta.

Objavljeno
02. oktober 2012 13.56
Posodobljeno
02. oktober 2012 16.13
Delo
Delo

Upokojeni kardinal Franc Rode torej ni oče Petra S. Na negativni rezultat testa očetovstva se je odzvala odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga: »S tem se je razpletla zgodba, ki smo jo raziskovali dolgo in temeljito in kot prvi medij objavili 28. avgusta. Glede na različne interpretacije vloge Dela v tej zadevi naj ponovno poudarimo, da je bilo vse, kar smo zapisali, utemeljeno, da smo predstavili navedbe obeh strani, da smo predočili vsa dejstva za in proti.

Skratka, poročali smo o Petru S., ki je na podlagi zbranih informacij utemeljeno sklepal, da bi bil njegov biološki oče lahko Franc Rode. Delo je pravočasno in večkrat zaprosilo kardinala, naj odgovori na naša vprašanja - tako bi imel že pred objavo prvega članka možnost, da Petrovo domnevo potrdi ali zanika.

V Delu nismo nikoli trdili, da je kardinal Rode oče Petra S. Nasprotno, izrecno smo zapisali, da lahko da pravi odgovor edino analiza DNK. Pri svojem delu smo novinarji Dela upoštevali tako profesionalne standarde našega poklica kot etični kodeks. V uredništvu smo po temeljitem premisleku in posvetovanjih s strokovnjaki presodili, da je poročanje o domnevnem kardinalovem očetovstvu v javnem interesu in da je ta javni interes tudi nad osebnostnimi pravicami kardinala Rodeta.«