Odziv Konfederacije na besede Viranta

V Konfederaciji javnega sektorja poudarjajo, da so v celoti zadovoljni z učinkom solidarnosti med sindikati, minister Virant pa si po njihovem prizadeva spodbuditi nezaupanje in konflikte med njihovimi člani.

Objavljeno
15. december 2006 17.46
Predsednik konfederacije je postal Branimir Štrukelj
Ljubljana - Minister za javno upravo Gregor Virant si krčevito prizadeva spodbuditi nezaupanje in konflikte med člani Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), so se na ministrove četrtkove izjave danes odzvali v konfederaciji. Predsednik konfederacije Branimir Štrukelj je poudaril, da so v celoti zadovoljni z učinkom solidarnosti med sindikati. Podpora policijskemu sindikatu pa je nedvomno prispevala k sklenitvi dogovora med policisti in ministrom, meni Štrukelj.

Minister vseeno upa, da se bo vsaj kateri sindikat iz konfederacije podpisal pod dogovor o nadaljevanju pogajanj. "To je povsem mogoče, vendar to ministra Viranta še ne odvezuje od enoznačno izrečenega zagotovila, da pogajalski predlog petih sindikatov vlada sprejema kot povsem enakovrednega drugemu predlogu sindikatov," je poudaril Štrukelj. Če ministrovo upanje pomeni, da se v tem primeru odreka javno izrečenemu zagotovilu, ki ga je dal na nedavni seji konfederacije v imenu vlade, s tem po Štrukljevem mnenju postavlja pod vprašaj tudi njeno elementarno verodostojnost.

Predsednik konfederacije je navedel še Virantove obtožbe, da KSJS manipulira s podatki o plačah, in poudaril, da je resnica nasprotna. "Manipulira vladna stran, ki v maso stroškov za plače v novem plačnem sistemu vračunava delež za dodatke, ki ga na pogajanjih sploh še ni ponudila. To je tudi razlog, da pet sindikatov ne priznava izračuna mase sredstev, ki jih je vlada oblikovala na predpostavkah, ne pa na dejstvih," je zapisal predsednik KSJS. Vnaprej določena masa sredstev, na katero so nekateri sindikati že pristali, je tudi ključni razlog za spore med sindikati, saj jih to sili, da se za vnaprej odrezani kos finančnih sredstev spopadajo med seboj, meni Štrukelj.

Pogajanja obstajajo zato, da se med različnimi interesi poiščejo kompromisi, ne pa zato, da vladna stran vnaprej kaže drugi, do kje mora popustiti. "To nesprejemljivo logiko je minister zelo očitno ilustriral tudi na četrtkovem srečanju z novinarji, ko se mu zdi samoumevno, da bomo 'naredili velik približevalni korak', ker bomo v nasprotnem primeru dokazali, da nam ni do uvedbe novega plačnega sistema," je zapisal Štrukelj. Odziv na ministrove izjave pa je sklenil: "Še kako nam je do uveljavitve novega plačnega sistema, vendar le, če bo odražal tudi interese zaposlenih."

Kot je znano, je Virant pozval konfederacijo oziroma njenega predsednika, naj storita "približevalni korak" v pogajanjih za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor, še zlasti, ker so delovna mesta v šolah in vrtcih s konfederacijo usklajena. Štruklja je tudi prosil, naj se zave, da konfederacija z razlikovanjem med policisti in podobnimi poklici ustvarja razdor med primerljivimi poklicnimi skupinami v državni upravi.