Odziv na odstrel volkov: Rejci drobnice manipulirajo

Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka in Zavod Grč Vrh opozarjata na okoliščine odstrela volkov.

Objavljeno
26. september 2012 12.52
Posodobljeno
26. september 2012 13.19
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Ljubljana - Sporočilo za javnost Društva za zaščito in pomoč živalim Lajka navaja ugotovitev direktorja Zavoda Grč Vrh Jureta Bedenka, da se se dosedanji ostreli volkov izkazali kot neučinkovita zaščita drobnice pred volkovi.

Še več: po Bedenkovih navedbah naj bi šlo za manipulativno ravnanje s strani manjšega števila rejcev drobnice:

»Kot zelo učinkovita metoda preprečevanja škode se je izkazala uporaba nočnih ograd z elektroograjami in pastirskimi psi (skoraj 90% zmanjšanje škode). Rešitev je tako dokaj preprosta: med približno 3000 rejci drobnice na območju volka velik del vseh izplačanih odškodnin za škodo zaradi volkov odpade na samo sedem (7) lastnikov oz. rejcev, ki pa razen enega niso hoteli sprejeti brezplačno ponujene opreme za boljšo zaščito.

Ponovimo: tri tisoč rejcev, večina škode pri sedmih rejcih, šest od sedmih ni želelo sprejeti brezplačne in edine dokazano učinkovite zaščite drobnice pred volkovi. Nesprejemljivo, nemoralno in, drznem si trditi, finančno manipulativno. Cena drobnice na trgu je nižja od državne odškodnine, ki jo rejec prejme za škodo zaradi volkov. Tu je glavni problem, nekaj posameznikov uzurpira davkoplačevalska sredstva, trpijo pa njegove črede in volkovi.«

Bedenkove ugotovitve vsekakor terjajo uradni odgovor ministrstva za okolje glede zneskov odškodnin, izplačanim rejcem, ki so zavrnili brezplačno pomoč.

Društvo za zaščito in pomoč živalim Lajka meni, da z vztrajanjem pri obstoječih ukrepih (odstrel) Ministrstvo za kmetijstvo in okolje kaže bodisi ignoranco do stroke ali celo izkazuje morebitno ujetost v interese rejskih lobijev.

Hkrati društvo poziva ministrstvo za kmetijstvo in okolje naj pri svojem delu upošteva stroko in njene
predloge, da se bo škoda zaradi volkov zmanjšala in s tem posledično tudi finančni vpliv na proračun (manj odškodnin).