OEU prekinil sejo hrvaških pogajanj z EU

Odbor državnega zbora za zadeve Evropske unije, ki bi moral obravnavati stališča Slovenije za odprtje oziroma zaprtje skupno 11 poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU, je po slabi uri prekinil sejo.

Objavljeno
25. september 2009 12.44
Bo kandidatka SD za podpredsednico DZ Darja Lavtižar Bebler dobila potrebno podporo poslancev?
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Odbor državnega zbora za zadeve Evropske unije (OEU), ki bi danes moral obravnavati stališča Slovenije za odprtje oziroma zaprtje skupno 11 poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU, je po slabi uri prekinil sejo. Kot je povedala predsednica odbora Darja Lavtižar Bebler (SD), do vsebinske razprave sploh še niso prišli.

O nadaljevanju seje odbora bo zdaj odločal kolegij predsednika DZ, ki naj bi se sestal še danes. Kdaj natanko, še ni znano. Naj bi pa na tem kolegiju določili, kdaj bi na temo umika slovenskih zadržkov v pogajalskem procesu Hrvaške z EU sklicali izredno sejo, kot to zahtevajo opozicijske SDS, SLS in SNS. Te ocenjujejo, da je po zadnjem srečanju slovenskega premiera Boruta Pahorja in njegove hrvaške kolegice Jadranke Kosor prišlo do popolne spremembe stališč slovenske vlade.

 

Kot je povedala Lavtižar Beblerjeva, vse kaže, da bi bila izredna seja DZ lahko sklicana že za ponedeljek. Do tedaj pa bi se lahko sestal tudi OEU. Morda bo do tega prišlo celo še danes, je še povedala predsednica OEU. Seja DZ bi sicer potekala za zaprtimi vrati, podobno kot je današnja seja OEU.

 

Odbor bi sicer moral davi kot še zadnji pristojni odbor DZ obravnavati stališča Slovenije za odprtje šestih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU ter za začasno zaprtje petih poglavij, ki so jih v tem tednu že obravnavala druga delovna telesa DZ.

 

Za ponedeljek je na temo Hrvaške premier Pahor sklical tudi srečanje predsednikov parlamentarnih strank. Ali bo to srečanje potekalo pred ali po seji DZ, prav tako še ni jasno.

 

Pahor je sicer v četrtek sporočil, da je vladi podal informacijo o arbitražnem sporazumu s Hrvaško o reševanju vprašanja meje. O tem se bo v ponedeljek pogovarjal s predsedniki parlamentarnih strank, prihodnji četrtek pa bo vlada vložila pobudo za sklenitev sporazuma in šla pred odbor DZ za zunanje zadeve po podporo za podpis. S tem želi vlada pred nadaljevanjem pogajanj o meji dobiti mandat za pogajanja o arbitražnem sporazumu do njegovega podpisa.

 

Osnutek predloga sporazuma o arbitraži, ki bo določil način reševanja vprašanja meje, vsebuje drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna iz 15. junija in med drugim predvideva ustanovitev petčlanskega arbitražnega sodišča, vsebuje pa tudi za Slovenijo zelo pomembno določilo o "stiku" oziroma "spoju" (junction) slovenskega teritorialnega morja z mednarodnimi vodami.