Ograje okrog DZ stale »zaradi varnosti«

Čeprav je bilo slišati, da ograje pod novo vlado ne bodo več potrebne, so jih na protestu 25. junija spet postavili.

Objavljeno
03. julij 2013 13.18
ace/shod
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Čeprav je Alenka Bratušek v svojem govoru pred poslanci DZ ob kandidaturi posredno dala vedeti, da varnostne ograje okrog poslopja parlamenta pri morebitnem nadaljevanju protestov pod njeno vlado ne bodo potrebne, so na zadnjem protestu 25. junija te znova stale.

Z vlade so nam, kot so zapisali, v sodelovanju s policijo pripravili naslednji odgovor:

»Naloga policije glede varovanja določenih oseb, objektov ter prostorov je določena v 98. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol). Podrobnosti so določene v uredbi o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija (UL 110/2010). Na podlagi 4. odstavka 56. čl. ZNPPol lahko policija začasno omeji gibanje, izprazni območje, prostor ali okoliš, če je to potrebno za zagotavljanje varnosti določenim osebam, prostorov, objektov ali okolišev objektov. Da lahko policija izvaja te naloge varovanja postavi okoli varovanih objektov ograje (5. odstavek 56. čl. ZNPPol).

Večina dosedanjih javnih shodov ni bila prijavljena v skladu z določili zakona o javnih zbiranjih. Pri neprijavljenih shodih tako ni organizatorja, ki bi poskrbel za varnost (in ostalo kar določa zakon o javnih zbiranjih). V teh primerih varovanje prevzame policija, ki skrbi za varnost udeležencev javnega shoda kakor tudi varnost ostalih državljanov in njihovega premoženja. Ob vsem tem pa mora policija zagotavljati tudi varovanje objektov, ki jih varuje po uredbi (sedež Državnega zbora Republike Slovenije je objekt, ki se varuje v skladu z uredbo).«