Ogrevalo jih bo morje

Grand hotel Bernardin: Toplotna črpalka bo precej znižala ceno ogrevanja.

Objavljeno
27. november 2013 21.48
Posodobljeno
28. november 2013 05.00
Toplotne črpalke na Bernardinu
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Grand hotel Bernardin bodo po novem letu ogrevali z energijo, ki jo bodo s toplotnimi črpalkami pridobivali iz morja. Čeprav to ni prvi takšen projekt, bo gotovo vspodbudil razmislek o podobnem viru energije tudi za druge uporabnike.

»Toplotna črpalka ima moč enega megavata, Hoteli Bernardin pa nam bodo za ogrevanje tega hotela na leto namesto približno 300.000 evrov za nafto plačali 200.000 evrov za dobavljeno energijo.« Hoteli Bernardin, ki zdaj za ogrevanje vseh hotelov porabijo približno 1,3 milijona evrov na leto, ne bodo investirali niti evra. »Naložba, ki jo ocenjujemo na 500.000 evrov, in vzdrževanje bo naša skrb,« je povedal Peter Habjan, vodja projekta iz podjetja GGE.

V Hotelih Bernardin bodo manjšo toplotno črpalko z uporabo morske vode vredno 200.000 evrov po novem letu zgradili tudi za hotel Salinera v Strunjanu. Habjan je dejal, da bodo vodo v sistem zajemali tam na globini osem ali devet metrov, kjer temperatura nikoli ne pade pod osem stopinj Celzija. Zagotovil je, da pri tem v morje ne bodo spuščali nobene kemične spojine, le za dve do tri stopinje hladnejšo vodo pozimi in toliko toplejšo poleti, ko bodo črpalko uporabili za hlajenje.

Podoben sistem, a precej manjši, uporablja Fakulteta za pomorstvo in promet že osem let. Tam so se zgledovali po sistemih, ki jih uporabljajo na ladjah, je povedal prodekan Peter Vidmar. Negativnih vplivov na okolje ne opažajo in menijo, da bi lahko morsko toploto izkoriščali tudi za ogrevanje večjih naselij. Peter Habjan je še dejal, da bi takšna naprava, kot je ta pri GH Bernardin, lahko ogrevala sto stanovanjskih hiš.