Ogrevanje za martinovo v središču Ljubljane

Med 10. in 17. uro se je v starem mestnem jedru trlo ljudi.

Objavljeno
05. november 2011 17.15
Posodobljeno
05. november 2011 17.17
M. Fe., kronika
M. Fe., kronika

»Dobra družba, vino, hrana je Martinova Ljubljana.« To je slogan, ki je letos vabil Ljubljančane, predvsem pa ljubitelje vinske kapljice, na tradicionalno Ljubljansko vinsko pot.

Med 10. in 17. uro se je v starem mestnem jedru trlo ljudi. Po oceni organizatorjev jih je bilo kakšnih pet tisoč. Nekaj jih je prišlo iz radovednosti, nekaj zaradi druženja, še največ pa zaradi dobre hrane in predvsem pijače. »Vsako leto sem tu, seveda zaradi vina. In vsako leto je isto, saj se mi proti koncu dneva jezik vedno že močno zapleta,« nam je zaupal 30-letni Jure, ki se je tudi letos ustavil kar pri nekaj stojnicah. Toda takšnih, ki pregloboko pogledajo v kozarec, je le za vzorec.

Ljubljana sicer sama po sebi ni vinorodno mesto, a je z vinom zelo povezana. Tu se namreč križajo vse pomembnejše ceste do vinorodnih okolišev. Letos se je iz vseh vinorodnih dežel Slovenije predstavilo več kot 75 razstavljavcev, ki so večinoma razporejeni po vinorodnih okoliših, tako da obiskovalci dobijo tudi občutek o ponudbi posameznih zaokroženih območij. Ljubljanska vinska pot pa bi se nedvomno lahko imenovala tudi kulinarično-vinska pot, saj vinogradniki obiskovalcem ponudijo tudi tradicionalne slovenske jedi.